emberi farok
Getty Images

Mi lenne, ha az embereknek még mindig lenne farka?

A mitológiákban bőven találunk történeteket farokkal rendelkező emberekről. Gyakran ezek a figurák valamilyen mágikus erővel vagy emberfeletti bölcsességgel rendelkeznek. De milyen lenne, ha az embereknek valóban lenne farka? Hogyan változtatná meg mindennapjainkat egy ilyen plusz végtag? És hogyan néznének ki?

Néhány ember számára ez több mint egy gondolatkísérlet; ritka esetekben a nyitott gerinccel vagy a szabálytalan farokcsonttal születő csecsemők egy csökevényes „álfarokkal" születhetnek. Ezek a húsos kinövések gyakran tartalmaznak izmot, kötőszövetet és vérereket, de csontot vagy porcot nem – nem funkcionálisak, és általában röviddel a születés után eltávolítják őket.

Ha az emberi evolúciót nézzük, távoli főemlős őseinknek volt valamilyen farka, majd ez eltűnt a közvetlen leszármazási vonalunkból körülbelül 25 millió évvel ezelőtt, amikor az emberszabású majmok elváltak a majmoktól. Őseink valószínűleg azért dobták el a plusz függeléket, hogy energiát és kalóriát takarítsanak meg, amikor a két lábon járó egyensúlyt fejlesztették ki – természetesen a farokkal rendelkező főemlősök még ma is élnek.

A Dél- és Közép-Amerikában őshonos majomfajok bizonyos fajai olyan szorító farkakkal rendelkeznek, amely a fák ágai köré tekeredik, és még a testsúlyukat is képes megtartani. A legközelebbi élő farkú rokonaink azonban az Afrikában, Ázsiában és Dél-Európában élő majmok, például a páviánok és a makákók, amelyek farkukat főként egyensúlyozásra használják.

Egyiküknek sincs nyúlékony farka, mert az egy lépéssel lejjebb van a családfán

mondta Peter Kappeler, a németországi Göttingeni Egyetem evolúciós antropológusa a Live Science-nek.

Tehát a mi farkunk valószínűleg nem lenne nyúlékony. Kappeler szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy használhatatlanok lennének.

A szakember elmondása szerint egy hosszú, szőrös farok – mint a makákóké – hasznos lehet, ha melegre vágynánk, mert olyan lenne, mint egy természetes sál. Ha pedig úgy fejlődtünk volna ki, hogy télen téli álmot aludjunk, a farkunk jól jöhetne zsírraktárként – ezt a stratégiát alkalmazzák egyes nem főemlős emlősök, például a hódok is.

Ha a főemlős rokonainkon távolabbra tekintünk, találunk más kétlábút is: a kenguruknak például robusztusabb a farka, amely segíti megtartani a súlyukat, és erőt is ad az ugrásszerű lépéseikhez.

Ha azonban olyan farkunk lenne, mint a kenguruknak, az teljesen megváltoztatná az emberi járást is. Egy kenguru farkával nehéz lenne ugrálás nélkül manőverezni, hiszen idegesítően húznánk magunk után a talajon.

Emellett nehéz lenne elkerülni, hogy a mindennapi életünk során ne sérüljön meg véletlen. Mint azt minden macskatulajdonos tudja, a hosszú farokra könnyű rálépni, vagy véletlenül odacsukni az ajtóra. De a rövid méret se lenne túl kényelmes: leülni se tudnánk az eddig megszokott formában.

Nyilvánvaló, hogy ha lenne farkunk, át kellene tervezni az autósüléseket és a fürdőruhákat is

– mondta Jonathan Marks, a Charlotte-i Észak-Karolinai Egyetem antropológusa, szintén a Live Science-nek.

Ismerve az emberi gondolkodást, ha lenne farkunk, rengeteg új kiaknázatlan divatlehetőség is megnyílna az emberiség előtt. is).

De Marks szerint a divatlehetőségek végül nem ellensúlyozzák a kényelmetlenséget:

Szerintem ez egy igazi nyűg lenne a fenekünkben

– zárta rövidre.


A figyelmetekbe ajánljuk