John Lennon 1975-ben
Fotó: Rowland Scherman/Getty Images

9 kedvelt történelmi személy, aki a háttérben szörnyű dolgokat követett el

Számos dicsőített történelmi alakról és rajongott ismert emberről kiderült utólag, hogy nem is voltak olyan makulátlanok, mint azt gondoltuk.


Lord Acton történész egyszer azt mondta:

a nagy emberek szinte mindig rossz emberek.

Valóban van valami a hatalomban, a pénzben és a hírnévben, ami képes szörnyűséget kihozni az emberekből. De az lehet, hogy a listánkban szereplő ismert emberek mindig is hordozták negatív tulajdonságaikat, csak remekül el tudták őket titkolni a tömegek előtt. Cikkünkben olyan híres személyeket veszünk sorra a History Collection segítségével, akiket a történelemkönyvek dicsőítenek, de valójában szörnyű dolgokat műveltek a háttérben.

Ez is érdekelhet: A 4 leghíresebb tárgyalás az elmúlt évtizedekből

​1. Coco Chanel együttműködött az ellenséggel a második világháború alatt

A legtöbb ember bálványozza Gabrielle „Coco" Chanelt, és a high fashion megtestesítőjeként tekint rá. A második világháború alatt azonban, amikor a németek megszállták Franciaországot, Gabrielle úgy döntött, hogy együttműködik az ellenséggel, hogy ne kelljen bezárnia párizsi üzletét. A helyzetet súlyosbította, hogy romantikus kapcsolatba került egy magas rangú német tiszttel, Hans Günther von Dincklage báróval, és elárulta zsidó üzlettársait, Pierre és Paul Wertheimert. Mások szerint valójában barátságot ápolt Winston Churchillel, tehát arra is van esély, hogy kettős ügynök volt.

​2. Pablo Picasso bántalmazó és erőszakos ember volt

Pablo Picasso \u00e9s feles\u00e9ge, Francoise Gillot 1952-ben

Fotó: Roger Viollet / Getty Images

Pablo Picasso alkotásait szinte mindenki ismeri. A legtöbben azonban azzal nem vagyunk tisztában, hogy ha a festő néhány évtizeddel később él, a #MeToo mozgalom idején szétszedték volna − egész életében bántalmazta ugyanis a nőket. Társai a „múzsájává" szerettek volna válni, ő azonban kihasználta őket a folyamat során. Hogy csak párat említsünk hazardírozásai közül: egyik nőjének arcát cigarettával égette meg, a feleségét csalta, a törvénytelen gyermekeivel nem törődött. Két partnere is öngyilkos lett, mások pedig teljesen összeomlottak mentálisan.

Ha tovább olvasnál: Kevésbé ismert tények a történelem leghíresebb alakjairól

3. Oliver Cromwell egy egész ír várost felgyújtott

Oliver Cromwellt az angol történelem egyik legjelentősebb államférfiaként tartják számon. Sokan azonban szeretnek megfeledkezni a droghedai mészárlásról, amely 1649-ben Írországban történt, az Anglia és Írország között folyó a tizenegyéves háborúban. Oliver Cromwell megjelent a Drogheda nevű ír városban, és azt állította, hogy az tele van lázadókkal. Katonái kifosztották a házakat, ezután az emberek egy nagy csoportját a templomba kényszerítette, és felgyújtotta azt. Azonban soha nem volt bizonyíték arra, hogy Droghedában valóban voltak lázadók – véletlenszerűen kiválasztott egy falut, és megölt 3552 embert.

​4. Luther Márton antiszemita volt

Luther M\u00e1rton

Kép: GraphicaArtis/Getty Images

Luther Márton egy 16. századi szerzetes volt, aki a katolikus egyháztól elszakadva elindította a protestáns reformációt. Rengeteg katolikus követte őt, a zsidó emberek azonban nem voltak hajlandóak engedni, és továbbra is az eredeti hitükben hittek. Ez annyira feldühítette Luther Mártont, hogy egy egész könyvet írt A zsidókról és hazugságaikról címmel. Ahogy arra címéből is lehet következtetni, a könyv szélsőségesen antiszemita volt. Még arra is bátorította követőit, hogy zsinagógákat gyújtsanak fel, ha bizonyítani akarják a kereszténységhez való hűségüket.

​5. John Lennonnak néha elborult az elméje

John Lennonra leginkább úgy gondolnak az emberek, mint egy békeszerető hippire. Ám az évek során kiderült róla, hogy bántalmazó személyiség volt: verte a feleségét és a gyerekeit is, sőt, az egyik gyerekét fél fülére meg is süketítette. Egy nap egy buliban ivott, amikor egyik barátja, Bob Wooler viccet csinált abból, hogy Lennon épp egy romantikus barcelonai nyaraláson volt a menedzserével. John úgy megütötte Bobot, hogy kórházba kellett szállítani, és majdnem meghalt.

​6. Alexander Graham Bell támogatta, hogy a siket emberek ne házasodhassanak

Alexander Graham Bell volt a telefon feltalálója, és emellett siketeket is tanított. Saját édesanyja is hallássérült volt, és egy siket nőt, Mabel Hubbardot vett feleségül. Azonban úgy vélte, hogy a siketség az emberi faj „fertőzése", úgy gondolva, hogy a siket emberek siket gyermekeket szülnek. 1883-ban Emlékirat az emberi faj siket változatának kialakulásáról címmel mutatott be egy tanulmányt, amiben azt javasolta, hogy a siketek ne házasodhassanak meg (annak ellenére, hogy ő egy siket nőt vett feleségül, és négy gyermeke született tőle).

​7. Alfred Hitchcock szadista csínyeket játszott

Hitchcock madarakkal

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Hitchcock egy másik rendező, aki a #MeToo mozgalom idején vágóhídra került volna. A Madarak című filmjének forgatása során szó szerint élő madarakat dobott Tippi Hedrin arcába, amelyek rátámadtak. Ez naponta akár 8 órán keresztül is ment, és a mai napig hegek vannak Hedrin arcán. Második közös filmjük, a Marnie forgatásán Hitchcock a lakókocsijában bántalmazta Tippit. Azzal fenyegetőzött, hogy tönkreteszi a karrierjét, ha nem teljesíti a követeléseit. Később Tippi lányának, Melanie Griffithnek küldött egy élethű babát, amely a koporsóban elhunyt édesanyját ábrázolta. A Tippi iránti megszállottságán kívül általánosságban is bunkó volt a vele dolgozó színészekkel szemben, gyakran kegyetlen és szadista csínyekkel szórakoztatva magát.

​8. Charlie Chaplin teherbe ejtett egy 15 éves lányt

Charlie Chaplinre úgy emlékszünk, mint a némafilm korszak egyik legnagyobb színészére, kis kalapjában és apró bajszával. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy üldözte a 12 éves Lita Grey-t, akivel a The Kid című közös filmjük forgatásán ismerkedett meg. A lányt 15 évesen teherbe is ejtette, majd 16 évesen feleségül vette. Marlon Brando egy közös forgatás után azt mondta, hogy Chaplin volt az egyik legkegyetlenebb férfi, akit valaha látott. A némafilmszínész ugyanis megverte és megalázta fiát, Sydney-t az egész stáb előtt. Lita később elvált Chaplintől, és önéletrajzot írt My Life With Chaplin címmel.

​9. Marlon Brando a képernyőn és azon kívül is rosszul bánt a nőkkel

Marlon Brando \u00e9s  Vivien Leigh 1951 k\u00f6r\u00fcl A v\u00e1gy villamos\u00e1nak forgat\u00e1s\u00e1n

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Ha már Marlon Brando szóba került, ő maga is szörnyeteg volt. Rita Moreno 8 évig tartó élt vele, és állítása szerint a férfi olyan rosszul bánt vele, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. Egyik színésztársa, Maria Schneider is bántalmazva érezte magát Brando által, amikor együtt dolgoztak az Utolsó tangó Párizsban című film forgatásán. A filmben van egy jelenet, amely eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, és amelyben Brando bántalmazza Schneidert. Erről nem szóltak neki előre, ami valóságossá tette az eseményeket.

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk