michael jackson 2003-ban

„Az évszázad perei" – a leghíresebb tárgyalások az elmúlt évtizedekből

Még ha keveset is tudunk a jogról, a legtöbben tudunk valamit a jog egyik fő rituáléjáról, a tárgyalásról. Ádáz figyelemmel kísérjük, ahogy egy pert megoldanak, a média pedig mindeközben „az évszázad perének" kiáltja ki. A tárgyalótermekben a jó és a rossz, a helyes és a helytelen küzdelmei zajlanak. Mi pedig összegyűjtöttünk négy olyan pert, amelyek óriási hatással voltak a popkultúrára.


A Manson család pere

Charles Manson híres volt arról, hogy befolyásolja az embereket és uralkodjon másokon. Sikerült egy olyan szektát összehoznia, amelyet a média csak „Manson családnak" nevezett. A csoport 1969-ben tömeggyilkosságokat követett el a, amiben egy Los Angeles-i drogdílert és egy zenészt holtan találtak. A tömeggyilkosságok első sorozata „Tate-gyilkosságok" néven vált ismertté. Az események Sharon Tate házában történtek, ahol három áldozatot lőttek le és késeltek meg – köztük a terhes filmszínésznőt.

Bár Mansonnak nem volt közvetlen köze a gyilkosságokhoz, ő befolyásolta a „Család" tagjait.

A Manson-per a hatvanas évek a hollywoodi csillogás és egy veszélyes szekta zavart nihilizmusa között feszülő tragédia lezárása.

O. J. Simpson-ügy

o.j. simpson-per, o.j. simpson a t\u00e1rgyal\u00e1sonvogue.com

Fehér Ford Bronco, a véres kesztyű és egy Kardashian: a mai napig alig akad olyan per, amely megközelítené O.J. Simpson letartóztatásának és eljárásának popkultúrára gyakorolt hatását. Egyrészt azért, mert ez volt az egyik első, az éjjel-nappali hírszolgáltatás korszakában (100 millió ember követte figyelemmel a bíróság ítéletét), másrészt azért is, mert faji alapon osztotta meg az amerikaiakat a tekintetben, hogy milyen kimenetelben reménykedtek.

A megrázó ügy rengeteg dokumentumfilmet és játékfilmet ihletett, például az FX Emmy-díjas, American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy.

Bill Clinton és a hazugságai

Getty Images

1998. december 19-én Bill Clinton elnököt vád alá helyezték, mivel eskü alatt hazudott, és eltitkolta viszonyát Monica Lewinskyvel, a Fehér Ház egyik gyakornokával. Az eljárás az Egyesült Államok történetében mindössze a második alkalom volt, hogy egy elnököt vád alá helyeztek, az első ilyen eset Andrew Johnsonnal történt 1868-ban.

A nagy nyilvánosságot kapott és ellentmondásos, mintegy 5 hétig tartó vádemelési per után Clintont a képviselőház mindkét vádpont alól felmentette. Ezt követően bocsánatot kért a „nagy teherért", amelyet „a Kongresszusra és az amerikai népre rótt".

​Michael Jackson 2003-as gyermekmolesztálási pere

Michael Jackson elhíresült rendőrségi fotója.

it.m.wikipedia.org

Michael Jacksont minden idők egyik legsikeresebb popsztárjaként ismerték világszerte. Lenyűgöző művészete ellenére nem lehet, de talán képtelenség is elmenni pedofilbotrányai mellett. 2003-ban 14 vádpontban emeltek vádat ellene gyermekmolesztálással kapcsolatban, amelyek között szerepelt gyermekrablás, fogva tartás, kiskorúak alkohollal való itatása és molesztálás.

Jackson büntetőjogi védőcsapata be tudta bizonyítani a bírónak és az esküdtszéknek, hogy az ügyészség által felhozott összes vádlónak és tanúnak vagy rejtett indítékai voltak, vagy maguk is bűncselekményeket követtek el. Egyhetes tanácskozás után az esküdtszék végül felmentette Jacksont mind a 10 bűncselekmény és négy vétség vádja alól.

Azonban több mint tíz évvel a halála után is számtalan olyan vád és pletyka kering az énekesről, amelyek nem hagyják nyugodni a rendőrséget.

A figyelmetekbe ajánljuk