száguldó csillag
Fotó: Shutterstock

Illusztráció.

Több mint 2 millió km/órával száguld át a Tejútrendszeren ez a csillag – videó!

CWISE J124909+362116.0 (J1249+36) – erre a meglehetősen bonyolult névre keresztelték el azt a csillagot, ami elképesztő sebességgel száguld az univerzumban. Egészen pontosan annyira gyors, hogy minden bizonnyal hamarosan meg is szökik a mi galaxisunkból.CWISE J124909+362116.0 (J1249+36) – erre a meglehetősen bonyolult névre keresztelték el azt a csillagot, ami elképesztő sebességgel száguld az univerzumban. Egészen pontosan annyira gyors, hogy minden bizonnyal hamarosan meg is szökik a mi galaxisunkból.


A Backyard Worlds: Planet 9 amatőr csapat fedezte fel a nem mindennapi égi jelenséget, ami azóta is nagy fejtörést okoz a szakértőknek. Az ugyanis szinte egyedülálló, hogy egy csillag ekkora, 2 millió km/órás sebességgel száguldjon az űrben. Összehasonlításképp: ezzel a sebességgel a csillag háromszor gyorsabban mozog, mint a Nap – írja a Space. A titok megfejtéséhez Adam Burgasser, a Kaliforniai Egyetem professzora fogott neki, aki az égitest infravörös sugarait kezdte vizsgálni.

Az adatokból rájött, hogy a csillag a Tejútrendszer egyik legrégebbi csillagjai közé, az úgynevezett szubtörpék közé tartozik, amik rendkívül ritkának számítanak.

A szakértő szerint a pályáját és a sebességét tekintve a röviden csak J1249+36 nevű csillag minden bizonnyal egyszerűen meg fog szökni a Tejútrendszerből.

Arra, hogy mi okozhatja ezt az elképesztő tempót, két teória is született.

Az első szerint a csillagot gyakorlatilag egy másik csillag „rúgta” el magától olyan iszonyatos sebességgel, hogy azóta is megállíthatatlanul kering. A professzor elmondása alapján egy olyan fehér törpéről lehet szó, melynek a száguldó égitest a társa lehetett.

A fehér törpe elnevezés egy csillag >>életének<< utolsó fázisát jelenti, amikor már teljesen felélte a hidrogénkészletét. Amikor már nincs miből táplálkozni, megszűnik létezni. De ha kettős rendszerben él a csillag és van a közelében másik csillag, akitől elszívhat bármilyen anyagot, azt megteszi. Könnyen lehet, hogy itt is ez történt, egészen addig a pontig, amíg a fehér törpe egyszer csak la típusú szupernóvává nem vált, ami hatalmas robbanással jár. Ilyenkor a másik csillag, letér a pályáról és elképesztő sebességgel száguldani kezd az űrben

– magyarázta a tudós, aki szerint bár nincsenek erre utaló konkrét bizonyítékok, a feltevés megállja a helyét.

A másik verzió szerint a csúcssebességű csillag egy gömbhalmazban született, ahol rendkívül sok csillag található nagyon közel egymáshoz. Ezeken az űrbéli területeken nagy eséllyel alakulnak ki fekete lyukak és nem ritka az sem, hogy több ilyen, mindent magába szívó égi jelenség egymás mellett megjelenik.

A szakértők szerint azonban könnyen előfordulhat az, hogy ha két ilyen fekete lyuk túl közel kerül egymáshoz, a bennük lévő energia és a köztük lévő feszültség miatt egyszerűen kilökik a gömbhalmaz legkisebb csillagjait – mint amilyen ez a most felfedezett égi test is lehet. Hogy melyik verzió a helyes, azt egyelőre nem lehet tudni, ehhez ugyanis további vizsgálatok és megfigyelések szükségesek.

A figyelmetekbe ajánljuk