hollywod walk of fame

Kié volt a legelső csillag a hollywoodi hírességek sétányán?

A hollywoodi hírességek sétánya Los Angeles örökségének páratlan szimbóluma, amely a látogatókat is magával ragadja. A Hollywood Boulevard és a Vine Street mentén húzódó, rózsaszín csillagok mindegyike olyan illusztris személyiségek nevét viseli, akik nyomot hagytak a filmvásznon. De vajon kié volt a legelső?


A megszentelt járdán sétálgatva nem lehet nem érezni az áhítatot, miközben az olyan legendákat, mint Marlon Brando és Harrison Ford, megörökítő csillagokra lépdelünk. Bár a csillagok átvétele a modern Hollywoodban már megszokott dolog a csillagok csak az 1950-es évek óta díszítik a körutat.

Ez is érdekelhet:Amikor Hollywoodban betiltották a szexet: a Hays-kódex

A sétány jelenleg 2752 csillaggal büszkélkedhet, ám azt, hogy pontosan milyen kritériumoknak alapján osztják ki, továbbra is rejtély övezi. Az viszont köztudott, hogy egy ilyen megtiszteltetésért 30 ezer dollárt kell fizetni. Ez az összeg magába foglalja a csillag létrehozását, felállítását és folyamatos karbantartását. Ezt a költséget általában a filmstúdiók vagy a lemezkiadók állják, mivel gyakran ők jelölik az arra érdemes hírességet. De egyszer történt olyan is, mint például Liza Minelli esetében, amikor a szenvedélyes rajongók önként járultak hozzá a költségek fedezéséhez.

Shutterstock

A sétány létrehozásának ötlete E. M. Stuart, a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara elnökétől ered. Stuart arra törekedett, hogy megőrizze a csillogást és izgalmat megtestesítő közösség pompáját, amely világszerte óriási visszhangot keltett. Bár a koncepciójának pontos eredete máig bizonytalan, egyes feltételezések szerint az ihletet a Hollywood Hotel adta, amelynek mennyezetét hírességek nevével ellátott csillagok díszítették.

Olvasd el ezt is! Hollywood vadóc femme fatale-ja − 100 éve született Ava Gardner

De ki kapta az elsőt?

A közhiedelemmel ellentétben nem Joanne Woodward. A kezdetekkor válogatásban nyolc híresség szerepelt, köztük Olive Borden, Ronald Colman, Louise Fazenda, Preston Foster, Burt Lancaster, Edward Sedgwick,Ernest Torrence és végül Joanne Woodward. Az első sztár, aki a ténylegesen az első csillagot kapta az, Stanley Kramer volt 1960. március 28-án.

A figyelmetekbe ajánljuk