cukorbetegség

Lesújtó adatok: hamarosan több mint egymilliárd ember szenvedhet cukorbetegségben

Egyre nagyobb a jólét, egyre több a cukorbeteg.

Szakértői előrejelzések szerint 2050-re világszerte 1,3 milliárd ember lesz cukorbeteg, ami több mint a duplája a jelenlegi számoknak – írja Futurism a The Washington Post alapján. A kutatók szerint az adatok vészjóslóak, hiszen várhatóan megnövekedett társadalmi és egészségügyi költségeket jelent majd világszerte, mivel a krónikus cukorbetegség szívproblémákhoz, veseelégtelenséghez és egy sor más egészségügyi károsodáshoz vezet.

A The Lancet című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt írják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség növekvő előfordulása leginkább az elhízott emberek magas arányának tudható be. Becsléseik szerint jelenleg mintegy 529 millió ember szenved 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben, ami a világ népességének mintegy 6,1 százalékát teszi ki.

A kutatók szerint a várható növekedés ironikus: az orvostudomány fejlődése és a gazdasági növekedés mellett az emberek egészsége és várható élettartalma nem feltétlen változik pozitív irányba, gyakran pont a saját, viszonylagos jólétünk miatt, ami „furcsa és összetett kihívások elé állítja a közegészségügyet" – írták

A szerzők szerint a cukorbetegek arányának jövőbeli globális növekedése új és bonyolult terhet ró számos egészségügyi rendszerre. Egy másik, a Diabetes Care című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a cukorbetegség gazdasági költsége 2015-ben világszerte 1,3 billió dollár volt, a legrosszabb esetben 2030-ra ez a szám akár 2,5 billió dollárra is emelkedhet.

A cukorbetegség – amely akkor alakul ki, ha a szervezet nem képes elegendő inzulint előállítani, vagy nem tudja hatékonyan felhasználni az inzulint a vércukorszint szabályozására – problémák egész sorát okozhatja, amelyek károsíthatják a főbb testi rendszereket, például a veséket, a szívet és az idegeket.

Ez is érdekelhet: Ehetnek-e sajtot a cukorbetegek?

A WHO 2021-ben számos új kezdeményezést indított a cukorbetegség megelőzésére, valamint 2030-ig elérendő „kezelési célokat", de még nem tudni, hogy ezeknek lesz-e bármilyen hatása.


A figyelmetekbe ajánljuk