ananász

A szerotonin egy kémiai hírvivő, amelyről úgy gondolják, hogy hangulatstabilizátorként működik. Segít az egészséges alvásminták kialakításában, valamint a hangulat fokozásában. Íme, öt étel, amellyel növelheted a szerotoninszinted!


A táplálékkiegészítők a triptofán nevű aminosav segítségével növelhetik a szerotoninszintet. A szerotonin a triptofánból szintetizálódik.

De ha természetesebb módon szeretnéd növelni a szerotoninszintedet, megpróbálhatsz olyan ételeket fogyasztani, amelyek triptofánt tartalmaznak. Köztudott, hogy a triptofán kimerülése olyan hangulatzavarokban szenvedőknél figyelhető meg, mint a depresszió és a szorongás. Ha alacsony triptofán tartalmú étrendet követsz, az agy szerotoninszintje csökken. Azonban még folyamatban vannak azok a kutatások, amelyek bemutatják, hogy a triptofántartalmú élelmiszerek mennyire befolyásolják az agy szerotoninszintet.

Ananász

Az ananászról évtizedekkel ezelőtt kimutatták, hogy szerotonin tartalmú. Vedd figyelembe, hogy míg néhány más növény, például a paradicsom szerotonin tartalma az érés során növekszik, az ananász esetében ez nem így van, ezért addig vedd meg, amíg friss!

Tofu

A szójatermékek gazdag triptofánforrások. A tofut nagyjából bármilyen fehérjével helyettesítheted, nagyjából bármilyen receptben, így kiváló triptofánforrás a vegetáriánusok és vegánok számára.

Lazac

Nehéz hibázni a lazaccal, ami - ahogyan azt már kitalálhattad - triptofánban is gazdag. Kombináld tojással és tejjel, hogy füstölt lazacos frittatát készíts belőle! A lazacnak egyéb táplálkozási előnyei is vannak, például segít kiegyensúlyozni a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást, és jó forrása az omega-3 zsírsavaknak.

 Diófélék és magvak

Válogass kedvenceid között, mert minden dió és mag triptofán tartalmú. Tanulmányok szerint napi egy marék dió elfogyasztása csökkentheti a rák, a szívbetegségek és a légzőszervi problémák halálozási kockázatát. A diófélék és magvak emellett jó rost-, vitamin- és antioxidánsforrások.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk