Tabletták.

Illusztráció.

Milliárd számra faljuk a táplálékkiegészítőket, a tudósok szerint teljesen feleslegesen

Évek óta egyre több kutatás utal arra, hogy a táplálékkiegészítő-tabletták többsége haszontalan, és nem feltétlenül tesz minket egészségesebbé.


Az amerikai felnőttek több mint fele rendszeresen szed étrend-kiegészítőket, ami évente egy körülbelül 50 milliárd dolláros iparágat táplál.

A készítményeket legújabban elutasító nyilatkozatában az amerikai Preventive Services Task Force (USPSTF) új ajánlásokat adott ki, amelyekben hivatalosan is megfogalmazzák, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy kijelentsék, a táplálékkiegészítők előnyösek lennének a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében, amelyek az USA-ban a két vezető halálozási okot jelentik.

Az új USPSTF-ajánlások 84, a táplálékkiegészítők hatásait vizsgáló, összesen csaknem 740 000 résztvevőt felölelő tanulmány figyelembevételével készültek.

Sajnos a meglévő bizonyítékok alapján a munkacsoport a legtöbb vitamin és ásványi anyag használatát nem tudja sem támogatni, sem ellenezni, ez pedig további kutatásokra szólít fel

– mondta John Wong, az USPSTF ideiglenes tudományos vezetője.

Néhány fontos fenntartást azonban nem szabad elfelejteni, mivel nem minden eredmény volt egyértelmű.

Az új ajánlások az előnyökre vonatkozó elégtelen bizonyítékok tekintetében csak a táplálkozási hiányosságokkal nem rendelkező egészséges felnőttekre vonatkoznak – és nem vonatkoznak a terhes vagy teherbe esni szándékozó nőkre, akiknek a folsavpótlás igencsak ajánlott.

Az új ajánlások lényegében azt ismétlik meg, amit sok tudós már évek óta mondogat: nincs valódi bizonyíték arra, hogy ezek a tabletták jót tesznek nekünk.

Ugyanakkor – a kivételes eseteket leszámítva, például amikor a táplálékkiegészítőket rejtett gyógyszeripari összetevőkkel szennyezik – nem sok minden utal arra, hogy ezek a tabletták ártalmasak lennének számunkra.

A munkacsoport nem azt mondja, hogy ne szedjünk multivitaminokat. De van egy elképzelés, miszerint, ha ezek tényleg jót tennének, már tudnánk róla

– mondja Jeffrey Linder klinikus, a Northwestern University Feinberg School of Medicine általános belgyógyász főorvosa.

Linder, a táplálékkiegészítők használatáról és az új USPSTF-ajánlásokról szóló szerkesztői kommentár társszerzője szerint érthető oka van annak, hogy az emberek azt hiszik, a táplálékkiegészítők jót tesznek az egészségüknek.

Elméletileg a vitaminoknak és ásványi anyagoknak antioxidatív és gyulladáscsökkentő hatásuk van, amelyeknek csökkenteniük kellene a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulását. A gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatának csökkenésével. Észszerűen elképzelhető, hogy a kulcsfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat ki lehetne vonni a gyümölcsökből és zöldségekből, és tablettába csomagolva az emberek elkerülhetnék a kiegyensúlyozott étrend fenntartásának nehézségeit és költségeit

– magyarázza a kommentár, amelynek társszerzői a Northwestern Egyetem kutatói, Jenny Jia és Natalie Cameron.

A rendelkezésre álló bizonyítékok azonban nem igazolják ezt a feltételezést, sőt úgy tűnik, a tablettákban található összetevők nem nyújtanak ugyanolyan egészségügyi előnyöket, mint amikor az élelmiszerekbe csomagolva fogyasztják azokat.

A kutatók szerint még ennél is sajnálatosabb, hogy a táplálékkiegészítő ipar kihasználja az emberek félreértését ebben a kétértelmű kérdésben, és évente dollárszázmilliókat költenek arra, hogy hamis hiedelmeket terjesszenek a vitamintabletták erejéről.

A tudósok emellett attól tartanak, hogy az emberek egészsége is veszélyben van, egyszerűen azért, mert minden egyes alkalommal a bizonyítékokon alapuló egészségügyi ellátás veszít a kígyóolaj végtelen formuláival szemben.

[A betegek] pénzt és figyelmet pazarolnak arra, hogy azt gondolják, hogy kell lennie egy varázslatos tablettakészletnek, amely egészségesen tartja őket, miközben mindannyiunknak az egészséges táplálkozás és a testmozgás bizonyítékokon alapuló gyakorlatát kellene követnünk. Az a baj, hogy a betegekkel a kiegészítőkről beszélgetve, abban a nagyon korlátozott időben, amikor láthatjuk őket, kihagyjuk a tanácsadást arról, hogyan lehet valóban csökkenteni a szív- és érrendszeri kockázatokat, például testmozgás vagy dohányzásról való leszokás révén

– mondja Linder.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk