gyógyszer medication

Egy új tanulmány alapján több fogyást és sportolást megtámogató táplálékkiegészítő is tartalmaz illegális stimulánst.


A fenprometamin néven ismert stimulánst utoljára az 1940-es és 1950-es években adták el Vonedrine nevű orr inhalátorként, de azóta kivonták a forgalomból és soha nem hagyták jóvá orális alkalmazásra. A szert a versenysportolók esetében is szigorú tiltás övezi.

Március 23-án jelent meg egy tanulmány a Clinical Toxicology folyóiratban, miszerint a stimuláns újra felbukkant.

A tanulmány a fenprometamin mellett a sport és a fogyókúrás kiegészítőszerekben további nyolc tiltott serkentőt azonosított, melyeket gyakran különféle kombinációkban összekeverve találtak.

Dr. Pieter Cohen, a Cambridge Health Alliance belgyógyásza és a Harvard Medical School orvostudományi docense vezette a tanulmányt. Úgy véli, az eredmény rendkívül meglepő.

"Egyszerre kilenc különféle tiltott stimuláns megtalálása igazán megdöbbentő volt."

─ mondja. Azt nem is lehet tudni, hogy ez a kombináció pontosan hogyan hat az emberi szervezetre, a címkén ráadásul nincsenek feltüntetve.

A szerzők szerint figyelmeztetni kell a lakosságot a fogyókúrás szerekben található stimulánsokról és hatékony intézkedéseket kell tenni a stimulánsok piacról történő eltávolítása miatt. A kutatók eredetileg a deterenol meglétét próbálták feltárni a szerekben.

Miért kell vigyázni? Európából származó tanulmányok alapján elmondható, hogy deterenolt és stimulánsokat kombináló kiegészítők káros hatással járnak, ilyenek az émelygés, hányás, mellkasi fájdalom, szívmegállás és a hirtelen halál is.

A kutatók 17 vizsgált étrendkiegészítőből 13-ban találtak deterenolt. A következő leggyakrabban detektált stimuláns a fenprometamin volt, amely a 17 márka közül négyben volt jelen.

A tanulmány szerint az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet) egyelőre nem adott figyelmeztetést a fogyasztóknak a fenprometaminra vonatkozóan.

A szakemberek azt tanácsolják az amerikai fogyasztóknak, hogy kerüljék az étrend-kiegészítők két kategóriáját: azokat, amelyek azt hirdetik, hogy segítenek a fogyásban, és azokat, amelyek edzés előtti vagy izomépítő kiegészítőként vannak feltüntetve.

(Forrás: Science alert)


A figyelmetekbe ajánljuk