Titanic építés közben
Fotó: Shutterstock

Új fotók készültek a Titanicról  – drámaian romlik az ikonikus hajó állapota

Egy expedíciós csapat műszereinek köszönhetően több fotó is készült a roncsról: a képek alapján jól látszik, hogy mennyit romlott a hajó állapota.


Idén nyáron víz alatti műszerek készített fotókat az egykori luxushajóról, melyeken látszik, hogy mennyit változott a roncs, amely több mint 100 éve fekszik a óceán fenekén. A Titanic 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött, a katasztrófa során 1500 utas vesztette életét.

A friss fotókon látszik, hogy a hajó orrán lévő korlát egy része teljesen eltűnt, a rozsda következtében levált a hajóról.

A Titanic orra egész egyszerűen ikonikus, sokan ezt akarják látni, amikor képeket néznek a roncsról. Sajnos azonban már nem úgy néz ki, mint egykor. Ez is egy emlékeztető, hogy szépen lassan elkorhad. Az emberek mindig azt kérdezik, hogy vajon meddig lesz még látható a Titanic a tenger fenekén, de erre nem tudunk válaszolni, csak figyelni az egyre romló állapotát

– mondta Tomasina Ray, az expedíciót végrehajtó cég, az RMS Titanic Inc. egyik vezetője.

Így nézett ki a hajó orra 2010-ben:

A kutatócsapat szerint a hajó orrán lévő 4,5 méter hosszú korlát az elmúlt két évben valamikor került a tengerfenékre. A roncs más részei is pusztulnak, a fémszerkezetet például mikrobák emésztik fel, melyek rozsdából egyfajta cseppköveket hoznak létre. Korábbi expedíciók során is észlelték, hogy a hajó állapota drámaian romlik, így a belső terek is kezdenek eltűnni. Az idei kutatás július és augusztus között zajlott, a két mechanikai eszköz több mint kétmillió fotót készített 24 óra alatt a roncs különböző részeiről.

A figyelmetekbe ajánljuk