titanic

„A Titanic márpedig nem süllyedt el!" – teóriák a világ legismertebb hajókatasztrófájáról

Van egyáltalán olyan történelmi esemény, amelyből ne gyártottak volna nevetségesebbnél nevetségesebb konteókat? Természetesen a világ legismertebb hajókatasztrófája sem úszhatta meg az őrületes, összeesküvés-elmélet gyalázást. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány teóriát, amely próbál magyarázatot adni a Titanic-balesetre.


J.P. Morgan azért tervelte ki a katasztrófát, hogy megölje riválisait

JP Morgancommons.wikimedia.org

Az elmélet szerint J.P. Morgan milliomos bankár azért tervelte ki a Titanic katasztrófáját, hogy megölje a rivális milliomosokat, Jacob Astort, Isidor Straust és Benjamin Guggenheimet, akik mind életüket vesztették a fedélzeten.

Az elmélet azon alapul, hogy Morgan eredetileg azt tervezte, hogy a Titanicon hajózik, de nem sokkal a felszállás előtt meggondolta magát. Ugyanakkor ez önmagában nem ad magyarázatot arra, miképp intézte el azt, hogy a hajó jéghegynek ütközzön és több mint 1500 ember halálát okozza, nem is beszélve arról a három emberről, akinek állítólag a halálát akarta.

Mindennek tetejébe az elmélet azt állítja, hogy Morgan azért akarta megölni őket, mert ellenezték a Federal Reserve létrehozását, holott Astor és Guggenheim a jelek szerint nem foglalt állást ebben a kérdésben, Straus pedig valójában támogatta azt.

Az elmélet más változatai szerint a Rothschild bankárcsalád vagy a jezsuiták voltak azok, akik Astor, Straus és Guggenheim halálát a Titanicon megrendezték. A Rothschildok egyébként közkedvelt célpontjai a nemzetközi, antiszemita teóriagyártó körnek.

A Titanic soha nem süllyedt el

R.M.S. Olympic

commons.wikimedia.org

Igen, itt már melegszik a történet. A Föld pedig lapos, nem? Pedig vannak olyanok, akik vakon hiszik, hogy a Titanic sosem süllyedt el. Szerintük kicserélték a Titanicot a White Star Line egy másik hajójával, az R.M.S. Olympic-el. De ahogy Paul Burns, a Missouri és Tennessee állambeli Titanic Museum Attractions alelnöke és kurátora rámutat, „ennek egyszerűen semmi értelme".

Az összeesküvés-elmélet azt állítja, hogy valaki vagy valakik úgy vélték, hogy az Olympic túlságosan súlyosan megsérült ahhoz, hogy nyereséges legyen, és ezért valamikor kicserélték a Titanickal(?), hogy szándékosan elsüllyesszék a sérült hajót, learassák a biztosítási pénzt, ezzel azonban rengeteg ártatlan ember halálát okozva.

A Titanicot egy múmia átka tette végzetessé.

A Titanic utasai között volt William Stead, egy brit újságíró, aki a 20. század eleji spiritualizmus híve volt, és azt állította, hogy egy elátkozott múmia rejtélyes pusztítást és katasztrófát okoz Londonban.

Az egyiptomi átokról és az indián temetkezési helyekről szóló mítoszokhoz hasonlóan ez a legenda is a gyarmatosítók azon aggodalmaira játszottak rá, hogy féljenek azoktól, akiknek a földjét kifosztották.

A Titanic fedélzetén Stead boldogan ismételgette a múmia átkáról szóló meséjét a többi utasnak. Miután pedig a hajó elsüllyedt, egy túlélő elmesélte Stead történetét a New York Worldnek, és a média természetesen azonnal felkapta azt.

A vészjósló hajószám

commons.wikimedia.org

Az egyik mítosz szerint a Titanicot építő belfasti Harland and Wolff cég katolikus alkalmazottai aggódtak amiatt, hogy a hajó száma, 3909 04, a tükörből nézve úgy tűnt, hogy „NO POPE" (nincs pápa?). Vajon ez a balszerencse jele volt, amely előre jelezte a hajó végzetét?

Nem.

A néhai Titanic-történész, Walter Lord írta, hogy az 1950-es évek közepétől kezdve különféle leveleket kapott írországi emberektől, akik ezt a "NO POPE" történetet mesélték el.


A hajótest száma eredetileg 401 volt, ami megegyezett a Harland and Wolff hajógyár számával, a Kereskedelmi Tanács száma pedig 131,428 volt. Még ha az egyik számán az állt volna is, hogy „NO POPE", a Harland and Wolffnál nem voltak katolikus munkások, akiket ez komolyabban felzaklathatott volna. A vállalat az 1800-as évek végén elüldözte katolikus alkalmazottait, és a huszadik századra az volt a cég híre, hogy kizárólag protestánsokat alkalmaz.

A figyelmetekbe ajánljuk