A Titanic elhagyja Southamptont 1912. április 10-én
Wikipedia / F.G.O. Stuart

Miért tartott 73 évig a Titanic roncsainak feltárása?

Cikksorozatunkban a világ öt különböző tájára utazunk, hogy alámerüljünk, egészen a tenger fenekéig, és feltárjuk az ott lapuló kincseket. Ötödik és egyben utolsó úti célunkon, a világ leghíresebb hajókatasztrófáját, a Titanic süllyedését járjuk körbe.


Filmvászonra vitt tragédia

Ha elsüllyedt hajókról beszélgetünk, elsőre mindenkinek óhatatlanul a Titanic jut az eszébe. Habár nem az első hasonló baleset volt, ám csakugyan ez lett a legismertebb. A Kate Winslet és Leonardo DiCaprio főszereplésével Oscar-díjakkal elhalmozott sikerfilm közelebb hozta a tengerfenék mélyén megbúvó luxushajó történetét.

Mágneses zavarokat kelthet a hajóroncs?

\u200bA Titanic ment\u0151cs\u00f3nakait h\u00fazz\u00e1k fel a ment\u00e9st v\u00e9gz\u0151 Carpathia oldal\u00e1n

Wikipedia

A Titanic mentőcsónakait húzzák fel a mentést végző Carpathia oldalán

Az akkori világ legbiztonságosabbnak és legelőkelőbbnek tartott hajója az angliai Southamptonból New York városába tartott, amikor jéghegynek ütközött. De pontosan hol? A Titanic 1912-ben, 108 éve veszett oda, több mint 1500 ember életét követelve, de roncsainak feltárására csaknem háromnegyed évszázadot kellett várni.

Hogy miért? A mélyben kalandozó atom-tengeralattjárók megjelenésével az amúgy is mély titkolózásra hajló stratégák szigorú katonai titokként kezelték, hogy hol rejtőznek a nagyobb vas- és acéltömegű hajóroncsok. Szakértők szerint ugyanis ezek mágneses zavarokat keltenek, egy idő után akár a hagyományos iránytűket is „eltérítik", ezért a hajóóriások pontos helymeghatározása nélkülözhetetlen a veszélytelen víz alatti navigációhoz.

Gyanítható, hogy az érintett titkosszolgálatok és haditengerészetek meglehetős pontossággal tudhattak a Titanic sírjának helyéről, de végül a legújabb műszerek megjelenése 1985-től már fölöslegessé tette a további titkolózást.

Közkinccsé tették: a két nagyobb részre szakadt hajóóriás Új-Fundland határaitól 900 kilométerre, több mint 3800 méteres mélységben alussza örök álmát.

Kincskalózokhoz és kiállításra is kerültek az értékek

A Titanic roncsa a tenger m\u00e9ly\u00e9n

A Titanic roncsa a tenger mélyén

Unsplash / NOAA

Azóta az is ismertté vált, hogy többször, többféle nációjú kincskalózok próbálták kifosztani. Sőt egyes becslések szerint a természet „rabló tevékenységének" nyomán a hajó maradványai 50–100 éven belül teljesen elenyészhetnek.

Így végül a hivatalos föltárók a megmaradt értékeket – ékszereket, szobrokat, aranyórákat, de még a tányérokat is – a Titanic-kiállításokon tették közszemlére.

Szerző: Benda László

A figyelmetekbe ajánljuk