Titanic filmjelenet
Fotó: Profimédia

25 éve mutatták be a Titanicot − 10 érdekesség, amit nem tudtál róla

Már 25 éve, hogy Leonardo DiCaprio és Kate Winslet Jack Dawson és Rose DeWitt Bukater szerepében, az RMS Titanic fedélzetén egymásba szerettek.


A szereposztástól kezdve a forgatáson kapott betegségeken át a filmzenéig− íme néhány fontos tény a filmről. Ha hardcore Titanic-rajongó vagy, ezeket nem árt mind kívülről fújnod. Készen állsz?

A forgatás alatt a filmet Jégbolygónak hívták

James Cameron rendező arra az esetre használta a csali címet, ha más stúdiók filmet készítenének az RMS Titanicról. Igen ám, de a hamis cím nem akadályozta meg Leonardo DiCaprio rajongóit abban, hogy a forgatás alatt a mexikói Fox Baja stúdió kapuja közelében gyülekezzenek.

Madonna is szóba került Rose szerepére

Madonna

Fotó: Shutterstock

Remek folytatása lett volna az 1996-os Evita című filmnek, amiért Madonna megkapta a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ot. Szintén versenyben volt még:Nicole Kidman, Jodie Foster, Cameron Diaz, Sharon Stone és Gwyneth Paltrow.

Dicaprio előtt Cruise, Pitt, sőt még Sisto is szóba került

Mármint Tom Cruise, Brad Pitt és a Spinédzserekből ismert Jeremy Sisto. Sisto még próbafelvételt is csinált Kate Winslettel, de nyilván nem a legjobb eredményt érte el. El tudod képzelni valamelyiküket a szerepben?

A 19 éves Winslet a kitartásának köszönhetően lett végül nyertes

Becsuktam a forgatókönyvet, a könnyek patakzottak az szememből, és azt gondoltam, hogy ebben feltétlenül részt kell vennem. Néhány hívással később már Cameronnal beszélt telefonon, és azt mondtam neki »Ezt egyszerűen meg kell csinálnom, és nagyon mérges leszek, ha nem engem választasz a szerepre«.

− mondta 1998-ban a Rolling Stone-nak.

Az ajtó, amelyen Rose lebeg, valódi 

A Titanicban látható ajtó egy fából készült panel nagyobb változata, amely a katasztrófa után kettéhasadt. A lelet 2018-ban a halifaxi Tengerészeti Múzeumból, ahol évtizedek óta őrzik, a brit Victoria és Albert Múzeumba kerül az Ocean Liners című kiállításra, amely „az óceánjárók aranykorát" hivatott ünnepelni.

​Az idős Rose és a fiatal Rose Oscar-jelölése történelmet írt

A Titanic volt az első olyan film, amelynek két szereplőjét − Winsletet és Stuartot − jelölték ugyanannak a szerepnek a megformálásáért. Sajnos mindketten vesztettek a saját kategóriájukban az 1998-as ceremónián, ám a film így is begyűjtött 11 aranyszobrot.

Dicaprio a forgatáson „olyan volt, mint egy macska”

Cameron szerint DiCaprio „mindig nagy drámát csinálta a vizesedésből". Végül felmelegedett, hála a stábtagoknak, akik a forgatás hónapjai alatt meleg vizes vödrökkel öntötték le a színészt. A forgatás utolsó napján azonban, amely a víz alatt zajlott, igazi meglepetés érte a rendezőt:

Ott vagyok lent a búvárfelszerelésemben, Leo pedig egyszer csak megjelenik, és olyan mint egy hal a víz alatt. Még szaltózik is.

​Winslet hipotermiát kapott a vízben töltött jelenet forgatásakor − nem pedig tüdőgyulladást

Cameron, DiCaprio \u00e9s Winslet a vizes jelenet forgat\u00e1s\u00e1n

Fotó: Profimédia

Nagyon fáztam! Rengeteg nagy tartály volt, rengeteg vízzel. Ezt a mennyiséget nem tudták felmelegíteni. Egyszerűen túl sok volt belőle.

− mondta Stephen Colbertnek a The Late Show-ban 2017 novemberében a Jackkel a vízben játszott utolsó jelenetről.

Gloria Stuart volt az egyetlen olyan szereplő, aki már élt a Titanic 1912-es első útja idején

Stuart majdnem kétéves volt, amikor az RMS Titanic az Atlanti-óceánon elsüllyedt. 1998-ban ő lett a legidősebb Oscar-jelölt 87 évesen, amikor a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték.

​A My heart will go on demóját titokban vették fel

C\u00e9line Dion

Fotó: Shutterstock

Cameron instrumentális zenét szeretett volna a filmben. A Céline Dionnal készült felvételről Horner a következőket mondta a Billboardnak:

Elkezdte énekelni a dalt, és a végére mindannyian felrázódtunk érzelmileg. A dal kétharmadánál elkezdett sírni, miközben énekelte, és utána mindenki sírt a teremben. Úgy énekelte, mintha az élete múlna rajta.

További másfél hónapba telt, mire Cameront teljesen meggyőzte arról, hogy a dalnak helye van a filmben. A többi, ahogy mondani szokták, már történelem.

Forrás: Cosmopolitan


A figyelmetekbe ajánljuk