Friss, ropogós textúrája és jellegzetes, enyhén édeskés-savanykás íze tökéletesen passzol szendvicsekhez, hamburgerekhez, salátákhoz, vagy akár sültek mellé is. Ezzel a recepttel pedig pillanatok elkészíthetjük mi is a legistenibb savanyított lilahagymát.
- 2 közepes fej lilahagyma
- másfél dl almaecet
- 3 dl víz
- másfél tk. só
- 2 ek. cukor
- 1 tk. egész bors (tarka)
- 1 darab babérlevél
Ne hagyd ki! Mióta használunk kovászt?
Elkészítése:
A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra. Tegyük egy legalább 6-7 deciliter űrtartalmú befőttesüvegbe. A vizet és az ecetet öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a borsot és a babérlevelet. Melegítsük őket össze, mikor a cukor és a só is felolvadt, kapcsoljuk le alatta a lángot. Nyugodtan meg lehet közben kóstolni, ízlés szerint lehet édesebb, savanykásabb.
Öntsük az átszűrt, forró ecetes vizet a hagymakarikákra úgy, hogy mindenhol ellepje azokat. Zárjuk le a befőttesüveget, rázzuk meg, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, legalább pár órát hagyjuk összeérni, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.