han solo star wars

Mikor mondjuk ki egy kapcsolatban, hogy szeretlek?

Egy kapcsolat elején ingoványos talajon járunk, nem tudhatjuk biztosan, érzelmeinket viszonozzák-e. Meddig érdemes várni az első szeretlek kimondásával?


Biztosan mindannyian emlékszünk a Star Wars-ból arra a jelenetre, amikor Leia azt mondja Han Solo-nak, szereti őt, mire Solo azt feleli, tudja. Noha Solo és Leia továbbra is jól megvannak, a valóságban ez mély sérelmeket kelthet egy személyben.

A popkultúrán belül rengeteg filmben, dalban megjelenik az az elképzelés, hogy egy kapcsolatban annak van több ereje, akit kevésbé érdekel a másik, nála van a kontroll, ő irányít. Willard Waller szociológus szerint a párok esetében szinte sosem mondható el az, hogy az érzelmi befektetés egyenlő.

1932-es kutatása alapján azon egyének, akik kevesebbet fektettek egy kapcsolatba érzelmileg, több kontrollt éreztek magukénak, azok viszont, akik úgy érezték, jobban szeretik a másikat, nagyobb boldogságról és stabilitásról számoltak be.

1972-ben az Ohio Állami Egyetem szociológusainak egy csoportja továbbá megállapította, hogy a férfiak általában kevésbé érdeklődnek és érzelmileg kevesebbet fektetnek be a kapcsolatok fenntartásának érdekében a nőkhöz képest, akik nagyobb erőfeszítéseket tettek.

A szeretlek kimondása sérülékennyé tesz és megmutatja az érzelmi befektetés mennyiségét. Fontos mérföldköve lehet bármely kapcsolatnak.

A Journal of Sociology Psychology folyóiratban közzétett 2011-es tanulmány megállapította, hogy bár mind a férfi, mind a női főiskolai hallgatók úgy vélik, hogy a nők általában előbb mondják, hogy szeretlek, valójában a férfiak azok, akik gyorsabban beleszeretnek a nőbe és korábban mondják a szót.

A felmérés alapján körülbelül hat héttel korábban mondják ki, mint a nők. Ez a biológiának köszönhető. A férfiak el akarják terjeszteni génjeiket, és ha azt mondják, hogy szeretlek egy potenciális társnak, az segít nekik gyorsabban elérni céljukat. Mindez persze nem tudatos stratégia eredménye.

Van a szeretlek szónak lejárati ideje? Jenni Marie Battistin terapeuta szerint amennyiben hat hónap elteltével a partnered „nem tud mélyen a szemedbe nézni és megvallani szerelmét", akkor ideje továbblépni.

De ha hat hónap túl gyorsnak tűnik, akkor egy év biztos keretet adhat. Ha együtt vagyunk valakivel, és senki sem mondta azt, hogy szeretlek egy év után, az

„annak a jele, hogy valami hiányosság vagy a kapcsolatban, vagy az egyik vagy mindkét partner érzelmi elérhetőségében"

─ állítja Lexx Brown-James terapeuta.

A férfiaknak általában három hónapig tart, mire kimondják, hogy szeretlek, a nőknél általában ez öt hónap. Három hónap után tehát még nem érdemes, de egy év után elgondolkodhatunk kapcsolatunk minőségén, ha még nem hangzott el a mágikus szó.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk