Így reagál a kutyánk, ha azt mondjuk neki, hogy „szeretlek"
Getty

Így reagál a kutyánk, ha azt mondjuk neki, hogy „szeretlek"

Azt már rég tudtuk, hogy a kis kedvenceink feltétel nélkül szeretnek minket, de egy új kutatás most megmutatta, mi történik a kutyáinkkal, amikor kimondjuk, hogy mi is szeretjük őket.

A Canine Cottages csapata 4 kutyát vizsgált pulzusmérővel: különböző szituációkban mérték az állatok pulzusát, hogy kiderüljön mire reagálnak igazán. Az átlagos pulzus nyugalmi állapotban 67 volt, amikor azonban a gazdájuk azt mondta nekik, hogy szeretlek, ez 98 lett, ami 46.2%-os emelkedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a kutyáknak valóban sokat jelentenek a szeretetteljes szavak.

Érdekes, hogy a kutatás azt is megállapította, hogy amikor a gazdájuk megölelte őket, a pulzusuk 22.7%-al csökkent. Ez megerősíti egy korábbi tanulmány megállapítását, miszerint számos gyakori viselkedésünket nem szeretik a kutyák. És hogy mik ezek pontosan?

  • amikor egyedül hagyjuk őket
  • amikor sétáltatás közben nem hagyjuk, hogy megszaglásszák a dolgokat
  • amikor úgy öleljük meg őket, hogy nincs kedvük hozzá
  • amikor megjátsszuk, hogy eldobtuk a labdát
  • amikor szomorúak vagyunk

Míg a többi egyértelmű lehet, néhányunknak talán új, hogy nem mindig szereti a kutyánk a simogatást. Az állatok az érintést gyakran a dominancia jeleként érzékelhetik, így ez stresszessé teheti őket. Figyeljünk a jelekre: ha ásítanak, morognak, vagy lelapítják a füleik, valószínűleg nem tetszik nekik, amit csinálunk. Persze minden kutya más és más, sokan imádják, ha simogatják őket.

Hogy mi a tanulság? Árasszuk el a kutyáinkat szeretetteljes szavakkal, de csak akkor simogassuk őket, ha kezdeményezőek.

(Country Living)

A figyelmetekbe ajánljuk