farkas

Az ELTE TTK Etológiai Tanszéke kutatásokat végzett mennyire szelídíthető, szocializálható egy farkas egy kutyához képest.


farkas

Ttk.elte.hu

A nemrég végzett kutatások sok tanulsággal szolgáltak. A farkasok rengeteg dologra megtaníthatóak, de féken tartásuk, kezelhetőségük, domesztifikálhatóságuk a jelenlegi kutatások szerint sosem lesz olyan, mint a szelídebb társaiké.

Az intenzív szocializáció ellenére kevésbé lehet például rávenni őket, hogy az eldobott tárgyat visszahozzák és odaadják, gyakrabban mutatnak agressziót, mint a hasonló körülmények között nevelt kutyák.

szelid\u00edt\u00e9s

Ttk.elte.hu

A világon a háztartások csaknem felében tartanak kutyát, farkassal viszont általában otthonokban csak ritkán találkozunk. Az ELTE Természettudományi Karának etológusai szerint ennek egyik oka, hogy a kutyák a háziasítás folyamán alapvetően kezelhetőbbé váltak, így lettek alkalmasak az emberrel való együttélésre. Feltételezésük alátámasztására kísérletet végeztek, melynek során 16 farkas és 11 kutyakölyköt neveltek azonos módon, kézből pár napos kortól, és rendszeresen tesztelték őket 3 és 24 hetes koruk között.

A vizsgált farkasokat hasonló körülmények között nevelték, mint a kutyákat, már egész kicsi koruk óta ember társaságában voltak, szocializálódnak, mégsem váltak teljesen hasonlóvá a kutya társaikhoz.

Bővebben a témában az ELTE honlapján olvashatnak, itt.

A figyelmetekbe ajánljuk