Fontos, hogy ne ragadjunk le az egyszerű töknél, amit mézzel ízesítve rakunk be a sütőbe, ugyanis ebben a melengető őszi zöldségben sokkal több van, mint elsőre gondolnál!
Mutatunk néhány különleges sütőtökös receptet, amit még egy kezdő gurman is gyorsan és élvezettel készít el, bármelyik hétköznap este.
Sütőtökös forró csoki
Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető receptről van szó. Közepes méretű lábasban összekeverjük a tejet, a sütőtökpürét, a sütőtökfűszerkeveréket, az 1 csipet sót, valamint az 1 teáskanálnyi vaníliakivonatot. Ezt az elegyet addig melegítjük, míg a keverék egyneművé válik. Ezt követően lehúzzuk a tűzről, megolvasztjuk benne a kis darabokra tört fehér csokoládét, végezetül pedig négy bögrébe kitöltjük. A forró csokoládékat kemény habbá vert tejszínnel és némi sütőtökfűszerrel díszítjük.
Sütőtökös serpenyős krumpli
Ez a recept már egy picit hozzáértőbb konyhai tapasztalatot igényel. A gondosan megmosott burgonyát sós vízben félpuhára főzzük. Az almát és a tököt meghámozzuk, kimagozzuk, majd cikkekre vágjuk. Az olívaolajat összekeverjük egy kevés sóval és 1-2 gerezd, megtisztított, átnyomott fokhagymával. Ezt követően a burgonyát leszűrjük és lecsepegtetjük, majd öntöttvas serpenyőbe vagy tűzálló tálba tesszük az alma- és tökcikkekkel, továbbá a megmaradt fokhagymagerezdekkel együtt. Fokhagymás olívaolajat locsolunk rá, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet, és almalével is leöntjük. Megszórjuk néhány ág kakukkfű lecsipkedett levelével, és forró sütőben, fólia alatt körülbelül 60 percig sütjük. Friss kakukkfűágakkal díszítve tálaljuk.
Mandulás sütőtökgolyó
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk, majd szétterítjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezen. Egyenletesen megszórjuk némi őrölt fahéjjal, meglocsoljuk az olívaolajjal, és puhára sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt. Ezután kivesszük, majd miután kihűlt, botmixerrel pürésítjük. Végül kimérünk belőle 35 dkg-ot. Ezt követően a Ledarált mandulát és a zabkekszet, a kókuszreszelékkel együtt a kimért tökpürébe forgatjuk. Akkor jó, ha formázható állagú masszát kapunk. Ha túl lágy, egy kevés darált mandulát vagy zabkekszet adunk hozzá, ha pedig túl kemény, némi tökpürével javíthatunk az állagán. A tésztát ezután a hűtőbe tesszük 30 percre.
A recepteket a Mindmegette oldaláról szemezgettük.