Ha van B terved, az A nem igazán fog működni – észbontó pszichológiai tények
Giphy

Ha van B terved, az A nem igazán fog működni – észbontó pszichológiai tények

Az emberi psziché végtelenül összetett és különleges, ami azt jelenti, hogy minden nap újabb és újabb kutatások jelennek meg, amelyek segítenek megértetni velünk, hogy miért vagyunk olyanok amilyenek.


A-tervtől egészen a ZS-ig?!

Ha van B tervünk, akkor az A tervünk nagy eséllyel kevésbé fog működni. Időnként nem árt felkészültnek lenni. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói egy kísérletsorozatban azt találták, hogy amikor az önkéntesek egy feladat megkezdése előtt egy tartaléktervre gondoltak, rosszabbul teljesítettek, mint azok, akik nem gondoltak a B tervre. Sőt, amikor rájöttek, hogy vannak lehetőségeik, csökkent a motivációjuk, hogy elsőre sikerrel járjanak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az előre gondolkodás jó ötlet, de olykor sikeresebb lehet az ember, ha a másodlagos tervekkel nem nyugtatja magát állandóan.

Az ételnek jobb íze van, ha valaki más készíti

Gondolkodtál már azon, hogy miért ízlik jobban az a szendvics az utcai kifőzdéből, mint amit otthon készítesz, még akkor is, ha ugyanazokat az alapanyagokat használod? A Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amikor magad készítesz egy ételt, olyan sokáig vagy körülötte, hogy kevésbé érzed izgalmasnak és különlegesnek, mire elfogyasztod.

Amikor egy szabály túl szigorúnak tűnik, több szabályt is meg akarunk szegni

A pszichológusok tanulmányozták a reaktancia nevű jelenséget. Ez röviden annyit tesz, hogy amikor az emberek úgy érzékelik, hogy bizonyos szabadságjogokat elvesznek tőlük", nemcsak az adott szabályt veszik semmibe, hanem még többet is, mint amennyit egyébként megszegtek volna, hogy visszaszerezzék a szabadságukat. Ez a pszichológiai tény, magyarázza meg a legjobban, hogy egy tinédzser, aki nem használhatja a telefonját a tanórán, miért rágózik és beszélget egyszerre, amellett, hogy titokban mégis a telefonján pötyög.

A félelem jó érzés lehet

Nem mindenki szereti az ijesztő filmeket, de akik szeretik, azok feltehetőleg érzik miért is olyan jó. Amikor horror filmet nézel, vagy egy kísértetházban" sétálsz, a harc és menekülés reakcióból adódóan az összes adrenalin, endorfin és dopamin felszabadul, de nem számít, mennyire félsz, az agyad felismeri, hogy valójában nem vagy veszélyben - így kockázat nélkül kapod meg a természetes mámort.

(Bestlifeonline)

A figyelmetekbe ajánljuk