A Maslow-piramisról mindannyian hallottunk már. De ki is az a Maslow, hogyan találta fel a piramist?


Abraham Maslow (1908-1970) elméletében választ próbál adni arra, ami a történelem során mindig is foglalkoztatta az emberiséget:

Mi értelme van tulajdonképpen az életünknek?

Maslow egy hétgyermekes család legidősebb gyerekeként jött világra Brooklynban. Szülei zsidó bevándorlók voltak, Oroszországból mentek az Egyesült Államokba. Gyerekkora boldogtalan volt. Anyja lakatot tartott a hűtőn, innen eredhet a piramis ötlete egyesek szerint, mivel éhes gyomorral nem tudott gondolkodni. Maslow-ot jogi pályára erőltették, ám ő 1928-ban szakított és elkezdte pszichológiai tanulmányait. Többek között Harry Harow és Alfred Adler keze alatt dolgozott. Adler egyébként korábban Freud kollégája volt.

Maslowot a humanisztikus pszichológiai egyik úttörőjeként tartjuk ma számon. Piramisa alapján fel kell fedeznünk életünk valódi célját, csakis így vagyunk képesek a beteljesült létállapot, vagyis az önmegvalósítás eléréséhez. A piramist a szükségletek hierarchiájának nevezik, melynek legalján helyezkednek el a legalapvetőbb szükségletek, vagyis a hiányszükségletek. Ezután jönnek a növekedési szükségletek, melyek csúcsán helyezkedik el az önmegvalósítás.

A hiányszükségletek között találjuk a fiziológiai (levegő, étel, víz, alvás), biztonság iránti (munka, lakás, pénz), valahova tartozás (intimitás, barátság, kapcsolatok), valamint az önbecsülés (elismerés, tisztelet) szükségletét. Ezek egymásra épülnek, de csak ezeket beteljesítve léphetünk tovább a növekedéshez.

A növekedési szükségletek közé tartoznak a kognitív (tudni, érteni, megismerni), esztétikai (rend, szépség, szimmetria), önmegvalósítás (személyes potenciál megvalósítása), valamint az én-transzcendencia (mások segítése, kapcsolódás valamihez, ami kívül áll rajtunk) szükségletei.

Maslow szerint mindenki rendelkezik olyan céllal, amelyet képes beteljesíteni, így meg tudja valósítani önmagát. A szakember úgy véli, ha valaki nem teljesíti be ezt a célját, tehát nem azt teszi, amire alkalmas, nyugtalan lesz akkor is, ha minden szükséglete ki van elégítve.

„Amit az ember meg tud valósítani, azt meg is kell valósítania."

─ mondja Maslow.

Forrás: Collin, C., Benson, N., Ginsburg, J., Grand, V., Lazyan, M., Weeks, M. (2012). A pszichológia nagykönyve. HVG könyvek, Budapest.


Friss

Nicolas Lefaudeux

Az univerzum valójában egy önmagát tanulmányozó mesterséges intelligencia?

Microsoftnál dolgozó fizikusok úgy gondolják, hogy az univerzum egy önállóan tanuló gép.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk