Sarkadi

A kortárs műgyűjtés az utóbbi évek egyik legprogresszívebb életformájává nőtte ki magát: megfizethető, jól megtérülő befektetési forma és időtálló szenvedély, melyben kiemelkedően magas a társadalmi felelősségvállalás is.


Lakner

Lakner László: Rózsák

https://viragjuditgaleria.hu/Lakner László

Aki belefogna a kortárs műgyűjtésbe, az még éppen időben teszi, hiszen soha nem látott robbanás előtt áll a kortárs magyar képzőművészet piaca. A robbanásszerű növekedése idén sem állt meg. Míg a 90-es évek végén csak marginális szerepet játszott a globális műtárgypiacon, mára a képzőművészeti aukciós bevételek 15 százalékát teszi ki a 20. század végi, 21. század eleji művek eladása – ezzel 2100 százalékos növekedést elérve az elmúlt 20 évben.

A koronavírus miatt most persze minden onlinera állt át. Ehhez szerencsére a kortárs művészet könnyen tudott igazodni. Ezzel párhuzamosan a műgyűjtők is felismerték az alkotók támogatásának fontosságát és hasznosságát – 59 százalékuknak a világjárvány kifejezetten növelte a műtárgyvásárlási szándékát, Clare McAndrew kutatása szerint.

Somlói Zsolt a Műértő Power 50 listájának legbefolyásosabb hazai műgyűjtője, feleségével, az elismert művészettörténész Spengler Katalinnal 1996 óta elismert szereplője ennek a közösségnek.

„A kortárs művészetben az a jó, hogy saját tapasztalataink, élményeink reflexióját fedezhetjük fel benne, így tapintható közelségbe hozza a jelent. Rávesz bennünket, hogy megbirkózzunk ismeretlen koncepciókkal, és napról-napra új nézőpontból tekintsünk az életre. Ezen felül rendkívül fontos a műgyűjtés értékőrző aspektusa. Amikor megvásárolsz egy műalkotást, felelősséget vállalsz a nemzeti és az egyetemes kultúra egy fontos darabjáért, kortárs mű vásárlásával pedig a művészt is segíted, hogy tovább dolgozzon, tovább haladjon az útján. Az, amit te magad profitálsz belőle, nagyon sok lehet, de társadalmi szempontból is érdekes és igen hasznos. A gyűjtés nem csupán befektetés, hanem kulturális szükséglet, önmegvalósítás is"

– nyilatkozta Somlói.


A kortárs műtárgyvásárlás előretörése tehát nem csak progresszív kereskedelmi trend, hanem fordulatos hobbivá és szenvedéllyé vált mára. A műgyűjtők bátrabban kísérleteznek, nyitottabbak az újabb művészekkel szemben, és ezzel felismerik úttörő szerepüket a művészeti ízlés formálásában. Reagálnak a társadalmi és környezeti aktualitásokra, felismerve, hogy nemcsak racionálisabb, megtérülő befektetés a vásárlásuk, hanem időtálló örömet és élményt is nyújt minden műtárgytulajdonos számára.


A Virág Judit Galéria tavalyi kiemelkedően sikeres kortárs művészeti aukciója mérföldkőnek számított a magyar árverések történetében: több mint száz kortárs és háború utáni mű kelt el rekordárakon. Második kortárs aukciójukat november 15-én online rendezik meg. Bővebben a témáról a galléria honlapján olvashatsz.

A figyelmetekbe ajánljuk