Személyiségünk változik és ezt jobb, ha elfogadjuk

Introvertáltak vagy extravertáltak vagyunk? Rendetlenek, vagy rendesek? Vajon csak ezek a kategóriák léteznek, a személyiségünk ennyire merev, gipszbe öntött lenne?


Dr. Benjamin Hardy pszichológus szakember szerint a személyiségről sokan azt hiszik, hogy egy olyan dolog, amit fel kell fedezni, és ha egyszer „megtaláltuk" sajátunkat, nyugodtan élhetjük életünket. A Személyiség nem állandó című könyvében Hardy ezt a mítoszt próbálja lerombolni, a személyiség ugyanis nem kőbe vésett. A személyiség nem más, mint a hozzáállásunk, a viselkedésünk, a reakcióink, ám ezeken tanulással változtathatunk.

A gond az, hogy szeretünk tulajdonságainkra állandóként gondolni, ez adja a különlegesség érzésünket, az identitásunk alapját. Hardy szerint viselkedésekben kellene gondolkodnunk. Ha valaki például karizmatikus személyként gondol magára, az azt jelenti, hogy a legtöbb helyzetben magabiztos és meggyőző. Amikor kijelentjük, hogy introvertáltak vagyunk, olyan címkét aggattunk magunkra, ami miatt nem hisszük el, hogy meg tudunk változni. A személyiségjegyek megnevezése tehát gátolhat minket a változásban.

A pszichológia egy évszázada vallja, hogy a személyiség állandó, a legnagyobb egyetértés pedig abban áll, hogy a személyiség harminc éves korra megszilárdul. Ezt a gondolatot William James, a pszichológia alapítója fektette le a 19. században. Az elmélet logikus, harminc éves korunkra ugyanis általában letelepedtünk, találtunk munkát, és párt magunknak, a rutinjaink rögzülnek. Ebben a korban már kevesebb új tevékenységet fedeznek fel az emberek, a személyiség változását pedig ezek az új, komfortzónánkon kívül eső dolgok szokták eredményezni.

1960-ban Walter Mischel pszichológus továbbá azt javasolta, hogy a személyiség csak egy konstruktum, tehát nem létezik. Ezután gőzerővel dolgoztak azon a szakemberek, hogy az ellenkezőjét bizonygassák ─ a stabil személyiséggel ugyanis rengeteg dolog bejósolható lenne, és ez nagyon jó alapja lehet a kutatásoknak.

Hardy úgy véli, a személyiség nem stabil, viselkedésünk változtatható. Egyesek szerint a minket motiváló erők behatárolnak és korlátolnak, ám Dr. Benjamin szerint ezek is legyőzhetők. Ez kemény munka, rá kell vennünk magunkat új szokásokra, folyamatosan visszajelzést kell kérnünk viselkedésünkről, és mindig egy kicsit jobban kell teljesítenünk:

"A személyiség olyan tanulható készség, akárcsak a járás."

Jelenleg óriási törekvés látható a fizikai változtatás terén, sportolunk és diétázunk, hogy szebb és egészségesebb legyen a testünk. Elképzelhető, hogy a jövőben hasonlóan tekintünk a személyiségünkre is, gyakorlatokat teszünk annak érdekében, hogy viccesebbek, vagy kedvesebbek legyünk. Van, ahol már sportszerűen űzik ezt. Nick Hatter például egy olyan londoni „életedző" (life coach), aki a pozitív pszichológia, a hipnózis és a pszichodinamika (a tudattalan motivációk feltárása) segítségével személyiségváltozást idéz elő.

Noha nagy elköteleződés és rengeteg befektetett idő szükséges egy ilyen változtatáshoz, a személyiségváltozás elérhető árucikk lehet a jövőben. Ez talán nem is olyan elrugaszkodott gondolat, hiszen a pszichológia, valamint az érzelmi intelligencia fejlesztése egyre népszerűbbek napjainkban. A jövőben a változó személyiség, önoptimalizálás, tudatosság ugyanilyen népszerűségnek örvendhetnek majd.

Forrás: Guardian

A figyelmetekbe ajánljuk