Ezek a Queen's Gambit pszichológiai igazságai

A Netflix minisorozatát, A vezércselt (The Queen's Gambit) októberi megjelenése óta közel 70 millióan látták. Népszerűségét alapvető pszichológiai igazságai magyarázzák, mutatjuk, hogy melyek ezek.Az embereket vonzza a mesemondás, nemcsak azért, mert a történetek szórakoztatnak bennünket, azért is, mert fontos pszichológiai igazságokat közvetítenek. A vezércsel sem kivétel ezalól. Scott T. Allison pszichológiaprofesszor cikke alapján mutatjuk ezeket:


1. Rugalmasak vagyunk.

Az emberi lények képesek túlélni a legszörnyűbb körülményeket is. A vezércsel hősének, Beth Harmonnak le kell győznie biológiai anyja, és örökbefogadott anyja halálát, valamint saját, súlyos függőségét is. Beth a sakkvilág mesterévé emelkedik, mert nem hajlandó feladni azt az álmát, hogy sakk világbajnok legyen.

2. Az ellenség mi vagyunk.

Az emberek saját maguk legrosszabb ellenségeik lehetnek. Beth sokat versenyez, de a legfélelmetesebb ellenfele ő maga. Gyógyszer- és alkohol függőséggel küzd. Hamisan úgy véli, hogy ezek a szerek segítik a sakkjátékát. Amikor az élet tele van buktatókkal, akkor személyes leltárt kell készítenünk, hogy lássuk, mennyire vagyunk felelősek saját szenvedésünkért.

3. Szükségünk van mentorokra.

Kilenc éves korában Beth kifejezi sakk iránti érdeklődését Mr. Shaibelnek, az árvaházi karbantartónak. Mr. Shaibel ezután megtanítja a játékra, és elsőként ismeri el zsenialitását. A karbantartó mentorálása Beth útjának kulcsmotívuma lesz. Nemcsak mentorokra van szükségünk, másoknak is tartozunk a mentorálásukért.

4. Szükségünk van barátokra.

A mentorálás nem elég. Beth varázsa bevonzza azokat a sakkozókat, akiket időközben legyőz. Barátokká válnak, végül segítenek neki legyőzni Borgovot, az orosz világbajnokot. A sikeres út sosem magányos út. Harry Pottertől Katniss Everdeenig minden főhősnek szüksége volt a barátok segítségére.

5. A zsenialitás kemény munka.

Bethnek csodálatos tehetsége van, de A vezércsel számos jelenetben mutatja be Beth azon szokását, hogy naponta órákon át olvassa a sakkról szóló könyveket, és gyakorolja a játékot. A siker nem csak megtörténik valakivel. Minden történet hősének fegyelmezettséggel, türelemmel, és erőfeszítéssel kell rendelkeznie a siker érdekében, amellett, hogy megtapasztalja a kudarcot.

6. A hősök is csak emberek.

Hajlamosak vagyunk idealizálni a főhősöket, elvárva, hogy minden szempontból tökéletesek legyenek. Ám a főszereplők hibáznak, gondterheltek, szenvednek, mint minden ember. Beth Harmon haragos, szorongó, és gondja van az intimitással. Érzelmileg sokszor teljesen kirekeszt másokat. A hősök viszont ennek ellenére képesek elköteleződni saját személyes növekedésük mellett.

7. Szeretjük a hátrányos helyzetűeket.

Beth sok szempontból hátrányos helyzetű. Először is, egy nő, aki a férfiak világában versenyez. Továbbá kétszer is megárvul a sorozat alatt, elveszíti mindkét édesanyját. Függőségekkel küzd. Veszteségei miatt érzelmileg teljesen elakadt. Szegénységben vergődik. Végül pedig Beth egy amerikai, aki olyan játékot játszik, amelyet az oroszok uralnak. Minden embernek van valami az életében, ami által tud azonosulni ezekkel a hátrányokkal, emiatt érzünk nagy elégedettséget, amikor Beth legyőzi az oroszokat.

8. A kudarc elkerülhetetlen.

Beth egy zseni, de így is kikap Benny Wattstól, és Vaszilij Borgovtól, a világbajnoktól. Ezek a veszteségek megalázzák, és ezt az alázatosságot arra használja, hogy keményebben dolgozzon és tanulmányozza a sakk stratégiáját. A kudarc nem állítja meg, csak előrelendíti őt.

9. A megbocsátás ajándék.

A vezércsel című sorozatban sokszor találkozunk a megbocsátással. Beth megbocsátja Jolene-nek, hogy ellopta könyvét. Egy boltos megbocsátja Bethnek, hogy elcsent egy sakkmagazint. Shaibel úr szintén megbocsát neki, amikor csúnyán beszél vele. Beth és Townes megbocsátanak egymásnak egy félreértés miatt. A megbocsátás jelzi, hogy a kapcsolat igazán fontos.

10. Visszaadjuk azt, amit kaptunk.

A The Queen's Gambit utolsó részében Beth megnyeri a világbajnokságot. Ahelyett, hogy reflektorfényben mulatna, Beth első lépése az, hogy szóba elegyedjen az orosz bácsikkal, akik a parkban sakkoznak. Ők emlékeztetnek minket Mr. Shaibelre. Beth ekkor tulajdonképpen "hazatért". Leül sakkozni az egyik férfival, visszaadva azt, amit Shaibel úr egykor neki adott.

A felsorolt pszichológiai igazságok A vezércselt nemcsak szórakoztatóvá, de erkölcsileg felemelővé teszik számunkra.

Szerkesztette: Mircse Andrea

Forrás: Psychologytoday

A figyelmetekbe ajánljuk