Csődközelbe kerültek az Északi Áramlat 2 tulajdonosai

Csődközelbe kerültek az Északi Áramlat 2 tulajdonosai

A fizetésképtelenség szélére sodródott az Északi Áramlat-2 gázvezetéket építő svájci vállalat, így hamarosan csődvédelmet kérhet.

Mivel Oroszország megtámadta Ukrajnát, több más nyugati országhoz hasonlóan az Egyesült Államok is gazdasági szankciókat vezetett be egyebek között orosz érdekeltségű cégek ellen. Szerdától (03.02) tehát nem lehet üzletelni nyugati vállalatnak az Északi Ármalat-2 gázvezetéket építő és tulajdonló, Nord Stream 2 AG-vel sem, mivel az az orosz olajipari óriás, a Gazprom tulajdonában van – írja a Haszon.

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték egyébként nagyjából 11 milliárd dollárba (3700 milliárd forint) került. A költségek egyik felét az orosz Gazprom állta, a másik felén nyugati energetikai cégóriások osztoztak, mint az Engie, az OMV, a Shell az Uniper, valamint a Wintershall.

A német szövetségi kormány azonban február 22-én azonnali hatállyal felfüggesztette az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország a nemzetközi jog súlyos megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét. A csőd felé vezető út tehát a háború kitörése előtt kezdetét vette.

A szövetségi kormány szakértői azonban azzal számolnak, hogy az ország akkor is gond nélkül átvészelné a fűtési szezont, ha teljes egészében leállna az orosz földgáz behozatala. A legutóbbi adatok szerint a földgáz részaránya 21,6 százalékos a németországi energiafelhasználásban. Mivel az ország kevés saját gázlelőhellyel rendelkezik, fogyasztásának csak tizedét fedezi a hazai termelés, ezért elsősorban importból kell biztosítania gázellátását.

A figyelmetekbe ajánljuk