Égő amerikai dollárok.

Illusztráció

5 banális hiba, ami rengeteg pénzbe került

Az emberek egy része folyamatosan attól retteg, hogy elront valamit, aminek súlyos anyagi következményei lesznek. Ezek a szorongások sokszor alaptalanok, azonban van néhány olyan eset a közelmúltból, amikor egy baki brutális mennyiségű pénzt emésztett fel. Ennek apropóján az alábbi cikkben öt olyan banális hibát mutatunk be, ami miatt elképesztően nagy összeget bukott egy cég.


A gyanúsan olcsó repülőjegy esete

Az olaszországi székhelyű Alitalia Airlines 2006-ban egyszer véletlenül 39 dollárért hirdette a Torontóból Ciprusra szóló business class-repülőjegyét a valós, 3900 dolláros ár helyett.

A tévedés hamar kiderült, a vevők természetesen felháborodtak, de a cég beismerte a hibát, így végül körülbelül 2000 ember tudott áron alul repülni.

A légitársaságnak ez az apró elírás 7,72 millió dollárjába került.

Hová lettek az adatok?

blue and white eagle logoPhoto by Laurenz Heymann on Unsplash

A NASA 1999 szeptemberében körülbelül 125 millió dollárt bukott a Mars Climate Orbiter nevű műszer miatt, mivel a kettő, egymással együtt dolgozó mérnöki csapat más mértékegységet használt a különböző számításokhoz, így az adatok teljesen összekuszálódtak.

Ennek következtében néhány fontos információt nem sikerült átvinni a Mars Climate Orbiterbe, és a 10 hónapos utazás után az információk egy része elveszett.

Ez is érdekelhet: Tévedésből tizedannyiért árulta a Porsche az egyik legnépszerűbb autóját – óriási balhé lett belőle

Nincs hálózat

Az AT&T nevű amerikai telekommunikációs cég 60 millió dollárt veszített, mivel az egész hálózati műveleti központjuk leállt.

Ez a baki 75 millió sikertelen híváshoz vezetett. Ez első hallásra csupán egy költséges rendszerhibának tűnhet, de utólag kiderült, hogy a problémát az okozta, hogy a 114 hálózati központ egyikében egy kis kapcsoló meghibásodott.

Ez a fennakadás nem csak az AT&T-nek okozott komoly fejtörést, hanem néhány más gigavállalatnak is, mivel rendszerhiba csak az American Airlines számára nagyjából 200 ezer foglalásba került.

A drága chip

Illusztráció.

Slejven Djurakovic/Unsplash

Az Intel 475 millió dollárt veszített, amikor a Pentium processzorában egy kis chip által okozott hiba lépett fel. Egy matematikus egy bonyolult számítás során egy úgynevezett lebegőpontos hibát talált, és azt a számítógépében lévő Intel-chipre vezette vissza.

A vállalat ahelyett, hogy megegyezett volna az ügyféllel, inkább elbagatellizálta az ügyet. Ez a felhasználók felháborodását váltotta ki, és a vállalatnak vissza kellett hívnia a chipeket, és új verziókat kellett kibocsátania.

Az épület, ami megolvasztja az autódat

Nick Fewings/Unsplash

Az Egyesült Királyságban, azon belül is Londonban található Walkie Talkie nevű épület 500 millió fontba került a fejlesztőknek, ám az épület által okozott hősugárzás hatására nyáron megolvadtak az autók. Egészen pontosan a burkolt panelekre fókuszált napsugárzás megolvaszthatta a visszapillantó tükröket, a jelvényeket, illetve állítólag egy autót is.

London felfüggesztette a parkolást a környéken, amíg át nem alakították az épületet. Az üveget mostanra fényvisszaverődésmentes fóliával borították be. A becslések szerint nagyjából 10 millió fontba került a szerkezet helyreállítása.

A figyelmetekbe ajánljuk