olasz étterem

5 klasszikus hiba, amit elkövethetünk, ha Olaszországba költözünk

Az olasz életérzés és Olaszország romantikus falui mindenkit elcsábítanak. A legtöbben megmaradnak utazás vagy álmodozás szintjén, de vannak, akik ki is költöznének, hogy megtapasztalják az ország varázsát. Nekik mutatunk be pár gyakori hibát, amit elkövethetnek.

Damien O'Farrell közel 35 évvel ezelőtt költözött Írországból Olaszországba, és azóta egy olyan vállalkozásba kezdett, amely szakmai tanácsokat ad a leendő külföldi állampolgároknak a költözéssel kapcsolatban.

Mivel eredetileg csak két hónapig akart Olaszországban maradni, sokat kellett tanulnia a végleges kiköltözésről.

O'Farrell ma már bevándorlási tanácsokkal, munkakereséssel és a legnagyobb hibák elkerülésével segíti a potenciális külföldieket. Az Euronews mutatta be a legfontosabb tippjeit.

Hiányos nyelvtudás

O'Farrell személyes tapasztalatai szerint az első számú hiba, ha valaki Olaszországba költözik, hogy nem tudja az olasz nyelvet.

Szerinte sokan tévesen azt hiszik, hogy az angol nyelvvel is boldogulhatnak, de ez nem feltétlen igaz, hiszen Olaszországban amúgy sem beszélnek annyian angolul, nem mellesleg: minden mást is megnehezít a nyelvhiány.

A különböző bürokratikus akadályokat különösen nehéz lesz megugrani, de a munkalehetőségek is korlátozottak lesznek, ahogy a barátkozás sem lesz túl egyszerű.

Ez is érdekelhet: Hova költözzünk Európán belül, ha csak angolul beszélünk?

Biztos maradhatok? 

Ugyan EU-s állampolgárként egyszerűbb a dolgunk, de még így is van pár feladat: akik tartósan Olaszországban szeretnének élni, az érkezésüket követő 90 napon belül be kell jelentkezniük a helyi városházán. Itt érdemes felkészülni arra, hogy többek között be kell mutatni a munkaszerződésünket és az albérleti papírunkat.

Ne higgyünk el mindent az interneten

Ha külföldi országba költözünk, érdemes óvatosnak lenni, hogy honnan szerezzük be az információkat.

Bár O'Farrell úgy véli, hogy a különböző külföldre szakosodott csoportokban és fórumokon a felhasználók kiválóan megoszthatják egymással a tippeket és bátoríthatják is egymást, kiemelte: az ilyen fórumokon kapott információk soha nem tekinthetők szakmai vagy jogi tanácsadásnak.

Nem telik el úgy nap, hogy ne hallanék egy olyan külföldiről, aki a »csináld magad« útvonalat választotta, és a végén váratlan adószámlák, bevándorlási problémák vagy éppen albérletgondok történtek.

– mondta.

Bár a külföldön élők életének egyes aspektusait egyedül is meg lehet oldani, O'Farrell hangsúlyozza, hogy az adózási, bevándorlási és jogi kérdéseket a legjobb szakemberrel megbeszélni.

Olvasd el ezt is! Az egyeurós házakon túl: 10 olasz falu, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Nem kell állandóan „olaszosan" élni 

Olaszország kultúrája hatalmas.

Lehet, hogy néhányan nem fogják fel azonnal Olaszország összes kulturális szabályát, és ez rendben is van"

– mondta O'Farrell.

Elmondása szerint még sok Olaszországban eltöltött év után sem baj, ha időnként kicsit elszakadunk az olaszoktól. Ő például rendszeresen tart „otthoni" napokat, ami kiszakítja az országból.

Erre az egyik legjobb megoldás egy magyaros vacsora lehet; de ha csak magyar dalokat hallgatunk napközben, az is kiszakíthat a sokszor túltelített olasz kultúrsokkból.

Nem lesz olyan, mint a filmeben 

O'Farrell szerint a legnagyobb hiba, amit a kiköltözők elkövetnek, hogy túlságosan romantikus elvárásokat támasztanak Olaszországgal szemben.

Az emberek azt várják, hogy egy semmi közepén lévő faluba költöznek, és virágzó karriert építenek, de ez nem fog megtörténni

– ábrándít ki mindenkit..

Amikor O'Farrell új ügyfelet fogad az első dolga, hogy megkérdezze, mit várnak a költözéstől, és reális célokat tűztek-e ki

De az, hogy Olaszországban hol szeretnénk élni, a pénztárcánktól is függ. A kis falvakban például kevesebb lehetőség van jól fizető állásra, de ha távolról tudunk dolgozni, akkor jóval olcsóbb szállást találhatunk.

O'Farrell szerint az egyik legjobb módja annak, hogy kiderítsük, Olaszország megfelelő lesz-e számunkra, ha először –„próbaidőszakra" megyünk ki. De Olaszország valószínűleg mindenkit hamar levesz majd a lábáról.


A figyelmetekbe ajánljuk