sajtok

Az aszály miatt leállítják Franciaország egyik híres sajtjának gyártását

A termelők remélik, hogy az esőzés lehetővé teszi számukra, hogy a jövő hónapban újra elkezdhessék a sajt gyártását.


Az éghajlatváltozás egyes hatásai egyre erőszakosabbak, a hőmérséklet-változás például káros hatással van a borszőlőre vagy a kávébabra. De a globális felmelegedésnek vannak kevésbé nyilvánvaló veszélyei is. Idén nyáron Franciaországban akkora volt az aszály, hogy a zöld legelők teljesen kiszáradtak.

A tehenek legeltetése lehetetlenné vált, és ennek következtében Franciaország kénytelen volt leállítani a Salers sajt gyártását.

A Salers egy félkemény, tehéntejből készült sajt, amely az egyik legrégebbi az országban. A hosszú évtizedek óta nem fordult elő olyan, hogy a termelést le kell állítani. Az eredetvédettség miatt a termelőknek nem maradt más választásuk, hiszen sajtjuk esetében egyértelmű kikötés, hogy takarmányuk legalább hetvenöt százaléka a helyi legelőkről származzon. A jelenlegi szárazság ezt lényegében lehetetlenné tette.

Otthon már nincs mit enni. A föld annyira száraz, kemény, hogy helyenként olyan, mint a hamu. Csak por. Nyáron mindig is voltak aszályos időszakok, de ez most kemény, nagyon kemény

– mondta egy tenyésztő, majd hozzátette, hogy tehenei június vége óta nem tudtak legelni.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a sajt alapvetően is szezonális, áprilistól novemberig gyártják, ráadásul a hegyi legelők füve helyett, ha az állatok szénát fogyasztanának, a sajt kevésbé lenne aromás, gyengébb lenne a minősége.

A termelők éppen ezért remélik, hogy szeptembertől ismért gyártani tudják, de így is tizenöt százalékkal esne vissza a termelésük az előző év azonos időszakához képest.


A figyelmetekbe ajánljuk