​Mi történne agyunkkal dopamin nélkül?

Mi is a dopamin? A dopamin valóban függőséget okoz, tényleg mindenért ő a felelős?


A dopamin egy neurotranszmitter, ami akkor szabadul fel agyunkban, amikor egy kellemes élmény ér bennünket. Ilyen például egy olyan étel elfogyasztása, amire régóta vágytunk. Ezen kívül fokozza a hangulatot, a motivációt, és a figyelmet, de segít a mozgás, tanulás, valamint az érzelmi reakciók szabályozásában is.

Manapság sok viselkedéses függőségnek a dopamint nevezzük meg okozójaként, a Forbes például még Amerika fegyverfüggőségét is a dopaminnal hozza összefüggésbe.

Mi történne agyunkkal dopamin nélkül? Ha láttuk az Ébredések című filmet, választ kaphatunk a kérdésre. A filmben szereplő betegek katatón állapotban vannak, tehát válaszképtelenek. Ébren vannak, de nem mozognak, nem reagálnak. A Robin Williams által játszott orvos L-Dopát ad nekik, és egészségesen kezdenek működni. Ez egy olyan gyógyszer, ami a szervezetbe kerülve dopaminná változik. Dopamin nélkül tehát tulajdonképpen zombik lennénk.

A dopamin hiánya továbbá Parkinson-kórt, és figyelemzavart is okozhat, tehát működése elég komplex. Noha a függők szervezetére jellemző a dopaminrendszer rendellenes működése, tévedünk azzal kapcsolatban, hogy a dopamin okozná a függőséget. A dopamin ugyanis akkor szabadul fel, amielőtt örömöt éreznénk, amikor egy vágyat elégítünk ki. Ezután opioidok szabadulnak fel, ezek okozzák az öröm, eufória érzeteit, ettől lazulunk el, ez olyan kellemes számunkra. Érdekesség, hogy az opioid peptideket endorfinnak nevezzük, az endorfin jelentése pedig testből származó morfin, tehát belső drog.

Patkányokkal való kísérletek során bebizonyították, hogy a dopamin elnyomásakor is jelentkezhet ilyen hedonikus, örömteli élmény. Sőt, az is kiderült, hogy egy drog beadása esetén az első alkalomkor nem nő a dopaminszint a patkányok agyában, mivel ekkor még nem tudnak arról, hogy örömöt fog okozni. A dopamin felszabadulása tehát egy tanulási folyamat eredménye lehet.

Mielőtt tehát a dopaminra fognánk mindent, figyeljünk oda a tanulási folyamatokra, és az agyi fájdalomcsillapítók, tehát az opioidok szerepére is.

Forrás: Psychologytoday

A figyelmetekbe ajánljuk