A rózsán túl – 5 különös Valentin-napi szokás a világból

A rózsán túl – 5 különös Valentin-napi szokás a világból

Ha a Valentin-napra gondolunk a vörös rózsára, szivecske alakú lufikra és romantikus vacsorákra gondolunk. Azonban különféle helyeken és kultúrákban más-más módon ünneplik a február 14-ét. Íme négy kevésbé ismert hagyomány!



A virágok

Nem mindig a rózsa volt a Valentin-napi virág. A 19. században a csokrok többféle virágot is tartalmazhattak, amelyek mindegyikét úgy választották ki, hogy különleges jelentést közvetítsenek. A 19. századi virágszótárak minden növényt kategorizáltak és jelentéssel láttak el. Így a szerelmesek napján az volt a bevett szokás, hogy nem egy fajta virágból készült csokrot adtak a hölgyeknek, így egész üzeneteket kódoltak bele a virágokba.

Ez persze attól is függött, hogy milyen éghajlaton éltek az emberek. A 19. században az Egyesült Államokban a tél közepén az emberek nagyon kis csoportja tudta megtenni, hogy nem szezonális virággal lepte meg kedvesét. Feltehetőleg ennek köszönhetően kezdett népszerűvé válni a rózsa.

Ez is érdekelhet: Feleségcipeléstől a szürcsögésig – 6 bizarr szokás a világ minden tájáról

Malac és mézeskalács (Németország)

Bár Magyarországon lehet, hogy furán néznénk a párunkra, ha csokimalacot és malacos ajándékokat kapnánk Valentin-napkor, ez a németeknél teljesen normális. Az állat náluk a szerencsét – akárcsak nálunk szilveszterkor – és a vágyat szimbolizálja. Valamint a különféle bonbonok helyett, mézeskalácsokkal lepik meg egymást a szerelmesek, amikre aranyos üzeneteket írnak.

Tömeges házasságkötés a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken a helyi önkormányzatok Valentin-napon esküvőket szerveznek, hogy segítsenek azoknak a pároknak, akik nem engedhetik meg maguknak a saját esküvőt. 2010. február 14-én 1500 pár kötötte össze az életét egy tömeges szertartáson Manila egyik külvárosában.

Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően pedig február 14-e a leggyakoribb házassági évforduló az országban.

Olvasd el ezt is! 6 udvariasnak tűnő, de valójában kellemetlen szokás a baráti vacsoraesteken

Szerelem kontra barátság


Az 1980-as években Észtországban és Finnországban a romantika mellett barátságot február 14-én ünneplik. Így a helyiek ilyenkor nemcsak romantikus partnerekkel, hanem a barátokkal is időt töltenek. Észtországban ez a barátság napja, azaz Sőbrapäev. Míg a finneknél Ystävän Päivä-nak nevezik ezt a napot.

A bor ünnepe

Mint minden más ország, Bulgária is a maga stílusában ünnepli a Valentin-napot. Bulgáriában február 14-én tartják a San Trifon Zartan-t, ami magyarul annyit tesz, hogy „a borászok napja". Ezen alkalom okán a fiatal és idős párok egy pohár helyi borral ünneplik a szerelmüket.

A figyelmetekbe ajánljuk