szorongás illusztráció

4 káros szokás, ami szorongáshoz vezethet

Szakértők szerint a szorongás olyan, akár egy füstjelző. Az apró szerkentyű figyelmeztet a tényleges veszélyre, és lehetővé teszi, hogy biztonságban elhagyjuk az otthonunkat, ám gyakran olyan dolgokat is jelezhet, amelyek valójában korántsem veszélyesek. Ez hasonlóképp van az elménknél is, így néhány káros szokásnak köszönhetően a szorongás füstjelzője is gyakrabban szólal meg, mint kellene.


Katasztrofizálás

Mindig a legrosszabb kimenetelre számítunk?

A szorongás annak az eredménye, hogy túlbecsüljük a helyzetet, majd alábecsüljük a képességünket, hogy megbirkózzunk vele

mondtaNatasha Reynolds, torontói pszichoterapeuta a Huffpostnak.

A szakember úgy véli, hasznos lehet megkérdőjelezni ezeket a legrosszabb forgatókönyvvel kapcsolatos elképzeléseket azzal, hogy azt mondjuk:

Mi van, ha minden jól alakul?

Emellett hasznos lehet, ha végiggondoljuk, milyen módon tudnánk kezelni egy rossz helyzetet. Ha bekövetkezne a legrosszabb forgatókönyv, mik azok az erősségeink, amelyekkel meg tudunk birkózni, és amelyeket esetleg abban a pillanatban is alábecsülünk.

Ez is érdekelhet:Miért érzel, gondolkodsz és viselkedsz úgy, ahogyan teszed?

Kényszeres megfelelés

Az embereknek való megfelelés is táplálhatja a szorongást. Amikor folyamatosan mások igényeit és véleményét a sajátunk fölé helyezzük, majd kellemetlen érzéseket keltünk magunkban. Sőt, ettől úgy is érezhetjük, hogy elhanyagoljuk magunkat, ami szintén szorongást idézhet elő.

Erre pedig különösen a nők vannak arra kondicionálva, miszerint mások igényeit a sajátjaik fölé helyezzék, ami miatt ezt a szokást igencsak nehéz leküzdeni.

Önvádaskodás

Ha folyamatosan azt mondogatjuk magunknak, hogy nem vagyunk elég jók, vagy hogy valami nem fog működni, nem is gondolnánk, de rendkívül erős hatással bír a szorongásra. Ezek pedig szavak gyakran nagyon durvák, sokkal sértőbbek, mint ahogyan a barátainkkal vagy a családunkkal beszélnénk.

Tényleg arra bátorítom az embereket, hogy figyeljenek oda a szavakra, amelyeket önmagukkal szemben használnak, és az első lépés nem az, hogy változtassanak rajta. Az első lépés az, hogy felhívjuk rá a figyelmet

– tette hozzá a szakember.

Megnyugtatás hajszolása

Az is hozzájárulhat a szorongáshoz, ha állandóan mások visszajelzéseit kérjük egy-egy helyzetről.

Persze olykor jót tehet és fontos is, hogy megnyugtassanak, de ha ez túl gyakorivá válik, káros is lehet. Ebben az esetben az elménk létrehoz egy negatív visszacsatolási hurkot, amely miatt folyton megnyugtatást igényel. Ekkor pedig csak ezzel érzi jól magát az ember

– magyarázza Reynolds.

A megnyugtatás tehát gyors megoldás, de hosszú távon nem tesz jót a szorongásnak.

A figyelmetekbe ajánljuk