Segítenél egy kényszeres hazudozónak? Hidd el, amit mond!

A pseudologia fantastica, avagy a patológiás hazudozó egy különös pszichiátriai kórkép.


Mindnyájan szoktunk néha hazudni, mert hatalmat szerzünk általa, fényezzük az egónkat, segít elkerülni a kellemetlen helyzeteket. Ám a pseudologia fantastica-ban, amely a hazugság kóros formája, a beteg nem azért hazudik, hogy elkerülje a fájdalmas következményeket, inkább a belső jutalom vagy kielégülés-érzés megszerzése érdekében teszi ezt.

Ezt a kórképet egy német pszichiáter, Anton Delbrück írta le először az 1890-es években. A pseudologia fantastica egyszerre jelent meg önálló pszichiátriai kórképként és személyiségzavar részeként is a szakirodalomban. Ilyenek a nárcisztikus, antiszociális (hétköznapi nevén pszichopata) vagy hisztrionikus karakterek. Nem olyan nehéz felismerni egy kóros hazudozót mint gondolnánk, hazugságaik ugyanis kirívóak, fantasztikusak és sokszor lehetetlenek. Egy nárcisztikus például hazudhatja azt, hogy felkerült a Forbes listájára.

A pseudologia fantastica könnyen felismerhető az alábbiakból:

  • A hazugságok nem azonnali nyomás vagy stressz következményei, hanem folyamatosak.
  • A betegnek örömérzetet ad a hazudozás, olyan számára, mintha drogot fogyasztana.
  • A hazugságoknak lehetnek igaz elemei, de fantáziadúsak és fantasztikusak, sokszor valószínűtlenek.
  • A beteget belső motiváció vezérli a hazugságok létrehozásában, nem külső jutalom reményében jönnek létre.

A pszichológiai teóriák szerint a betegség mögött állhat az, hogy az egyénnek alacsony az önbecsülése, ezt akarja növelni a hazugságok révén. A valóságból való menekülést jelenti a vágyteljesítő hazudozás, amely segíti a beteget abban, hogy felfigyeljenek rá és csodálják őt. Paradox módon a kezelése abban rejlik, hogy a terapeuta nem kérdőjelezi meg a páciens hazugságait. Ezáltal olyan elfogadó környezetet biztosít neki, amiben nem kell többet hazudni.

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk