Férfi fogja a nő kezét.

Feleségcipeléstől a szürcsögésig – 6 bizarr szokás a világ minden tájáról

Minden nemzetnek megvannak a maga szokásai, ám egyes országokban léteznek olyan hagyományok, amellyel még egy részletes magyarázat után is kifejezetten nehéz mit kezdeni. Az alábbi cikkben 6 ilyen szokást mutatunk be a világ minden tájáról.


Babaugrás – Spanyolország

A Burgos tartományban megrendezett El Colacho néven is ismert spanyol fesztivált minden évben a Corpus Christi katolikus ünnep alkalmából tartják meg az egyik helyi faluban. A pogány eredetű ünnep 1620-ra nyúlik vissza, és egyfajta ördögűzési rituálénak számít.

A fesztiválnak van egy sajátos forgatókönyve is: a résztvevőket néhány ördögnek öltözött ember piszkálja, mígnem az atabalero dobosok jelt nem adnak az ugrás kezdetére.

Ekkor az ördögök a matracokon fekvő 1 évnél fiatalabb gyerekeket átugorják, mivel a mondák szerint így lehet megszabadítani a legkisebbeket a bűntől és a gonosztól.

Bár a művelet nem tűnik túlságosan biztonságosnak, de mindeddig egyetlen egy balesetről sem érkezett bejelentés.

Esküvői köpködés – Görögország

Leonardo Miranda/Unsplash

A legtöbb esetben a boldogító igen után a násznép megtapsolja a friss házaspárt, ám a görögök valami egészen furcsa módot választottak a szerelmesek ünneplésére.

Egészen konkrétan úgy tesznek mintha feléjük köpnének. Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy nem igazi nyálról van szó, a násznép csak imitálja a köpést.

Ez a szokás elsősorban arra szolgál, hogy megvédje az ifjú párt a gonosz szellemektől, akik megzavarhatják a nagy napot.

Ez is érdekelhet: 5 étkezési szokás, ami tönkreteheti a szervezetet a 30-as években

Feleségcipelés – Finnország

Finnországban a jégkorong az első számú nemzeti sport, de a feleségcipelés is előkelő helyen szerepel a skandinávok ranglistáján.

Az 1992 óta Sonkajärvi városában megrendezett versenyt nagyon komolyan veszik a helyiek, ami nem meglepő, hiszen a nyertes a feleség súlyával egyenlő mennyiségű sört vihet haza.

Pont emiatt szigorú szabályokat alakítottak ki a szervezők: egy versenyző csak a saját feleségét, vagy a szomszédját cipelheti, és a hölgynek minimum 17 évesnek és 49 kilogrammnak kell lennie.

A feleségcipelés olyan nagy sikernek örvend, hogy már nemzetközi megmérettetéseket is szerveznek világszerte, például Ausztráliában és Hongkongban is.

Tésztaszürcsögés – Japán

Beth Macdonald/Unsplash

A vasárnapi ebéd közben a nagymama valószínűleg igen csúnyán nézne a családtagokra, ha azok hangosan szürcsögnék a húsleves cérnametéltjét, de Japánban teljesen más a helyzet.

Ez a szokás nagy valószínűséggel az Edo-korszakban alakult ki, napjainkra pedig szabályosan beépült a japán kultúrába. A mondák szerint először csak a soba tésztát szürcsölték, de ez a szokás később a többi tésztafajtára és levesre is átterjedt.

Ennek a furcsa gyakorlatnak több oka is van: először is a helyiek így fejezik ki a vendéglátónak, hogy ízlik nekik az étel. Másrészt a szürcsögés állítólag sokkal jobban kihozza az ételek ízét, főleg a csípősekét.

Azonban az elegáns Kaiseki stílusú helyeken nem szabad semmilyen hangot kiadni evés közben, így ezt a furcsa szokást a kötetlenebb, családiasabb étkezésekhez társítják.

A tiltott sószórás – Egyiptom

Jason Tuinstra/Unsplash

Számunka természetes, hogy akár az elfogyasztás előtt is nyakon öntjük némi sóval a különböző ételeket, Egyiptomban azonban nagyon vigyázni kell ezzel a gyakorlattal.

A helyi felfogás szerint ugyanis ez óriási sértésnek számít, hiszen lényegében azt fejezzük ki, hogy a szakácsnak nem sikerült eltalálnia a megfelelő arányokat.

Ennek okán a szakértők azt javasolják, hogy – hacsak nem szélsőségesen rossz az étel – , ne nyúlj a sószóróért, hanem próbáld meg úgy elfogyasztani az előtted lévő fogást, ahogy azt a szakács elkészítette.

Esküvő előtti tányértörés – Németország

A Polterabend egy furcsa német esemény, amit nem sokkal az esküvő előtt rendeznek meg. Ekkor a násznépnek olyan tárgyakat kell magával vinnie, amit nem sajnálnak a földhöz vágni.

A kereszténység előtti időkből való szokásnak az az értelme, hogy a szerelmeseket ünneplők elűzik a rossz szellemeket a házasodni készülők közeléből.

A romboló mulatság után a jegyes párnak össze kell takarítania a vendégsereg által okozott rumlit, mivel ezzel is az életük végéig tartó egységüket szimbolizálják.

A Polterabendnek azonban vannak extrémebb verziói is: Észak-Németországban például a vőlegénynek a nadrágját, a menyasszonynak pedig a melltartóját kell elégetnie. Ez a mozzanat a szingli élet végét jelképezi.

Forrás: Listverse

A figyelmetekbe ajánljuk