Egy krampusz.

Krampusztól a KFC-ig: 8 furcsa karácsonyi szokás a világ minden tájáról

Az itthoni karácsonyi szokások szinte mindenki számára jól ismertek, azonban a világ egyes részein meglehetősen érdekes rituálékat tartanak a szeretet ünnepe tájékán. Az alábbi cikkben nyolc olyan furcsa karácsonyi szokást mutatunk be a világ minden tájáról, amiről szinte biztosan nem hallottál.


Krampusz, Ausztria

Azoknak az osztrák gyerekeknek, akik felkerülnek a Mikulás negatív listájára, nemcsak az ajándékok, hanem a krampusz miatt is aggódniuk kell: a legenda szerint egy, a Szent Miklós hátborzongató végrehajtójaként szolgáló szarvas szörnyeteg a rosszul viselkedő gyerekeket egy fonott kosarába rakja bele.

Ausztria számos városában, különösen a Salzburg és Tirol környéki alpesi falvakban december 5-én ünneplik a Krampusznapot, amikor a kecskeszerű démonnak öltözött férfiak tucatjai vonulnak végig az utcákon botokkal hadonászva.

A 13 troll, Izland

Az izlandi gyerekek nem csak egy Mikulást kapnak, hanem 13 pajkos trollt, akik a karácsony előtti két hétben bejárják az országot. Hófehérke hét törpéjéhez hasonlóan a 13 jólasveinar mindegyike egy sajátos személyiség – köztük az ajtószaggató, a kanálnyaló, a kolbásztörő, a gyertyalopó, a túrótörő és a baljós nevű ablaklopó.

A trollok felváltva látogatják meg a gyerekeket, akik cipőt hagynak a hálószobájuk ablakában: a jó gyerekeknek ajándékot, a rossz gyerekeknek pedig rothadó krumplit dobnak bele a surranóba.

Mari Lwyd, Wales

A walesi kultúra tele van különböző érdekes babonákkal. Ettől függetlenül kissé meglepő, hogy a dél-walesi lakosok az év legboldogabb időszakát ünnepelve szívesen vonulnak fel egy élőhalott lóval a falujukban.

A valószínűleg a kelta időkből származó bemutató során egy fehér lepedőt terítenek egy rúdra, amelyre egy lókoponya van erősítve, és bekopogtatnak a városlakókhoz. A morbid képmást cipelő társaság ezután énekel a helyieknek, akiknek vissza kell énekelniük a dallamot, mielőtt megvendégelnék a lovat cipelő brigádot.

La Befana, Olaszország

Az olaszok a karácsonyi aftert egy borivó boszorkánnyal ünneplik. Tizenkét nappal a Mikulás látogatása után, január 5-én – Epiphany előestéjén – a családok Olaszország-szerte egy pohár bort és egy tányér kolbászt tesznek ki a „La Befana" számára.

A néphagyomány szerint az öregasszony visszautasította a három bölcs meghívását, hogy tanúja legyen Krisztus születésének, és annyira megviselte, hogy lemaradt a nagy eseményről, hogy minden évben a kis Jézus keresésével tölti a januárt, és ajándékokat osztogat a jó gyerekeknek és szenet a rosszaknak.

Íme a legnagyobb karácsonyi marketing diadal azóta, hogy a Coca-Cola világhírűvé tette a kövér, vidám, piros ruhás Mikulást, amelyet mindannyian ismerünk és szeretünk. Japánban a karácsony nem nagy dolog, de az 1970-es években a KFC borzasztóan sikeres reklámkampánya megalapozta azt a hagyományt, miszerint december 25-én a családok vödörszámra tömik magukba a sült csirkét.

Valójában az ünnepi KFC-zés olyan népszerűvé vált Japánban, hogy az éttermi asztalfoglalásokat és a speciálisan csomagolt rendeléseket hónapokkal előre leadják.

Görkorival a templomba, Venezuela

A karácsonyt megelőző héten a venezuelaiak naponta részt vesznek a Misa de Aguinaldo (kora reggeli mise) nevű istentiszteleten.

A fővárosban, Caracasban az a szokás, hogy a misére görkorcsolyával mennek.

Ez a hagyomány annyira elterjedt, hogy a fővárosban sok utat reggel 8 óráig lezárnak, hogy a karácsonyi istentiszteleten részt vevőknek biztonságos utat biztosítsanak.

Karácsonyi takarítás, Guatemala

JESHOOTS.COM/Unsplash

Guatemalában a tisztaság szoros összefüggésben van az istenfélelemmel. A helyiek úgy vélik, hogy az ördög és más gonosz szellemek az otthon sötét, piszkos sarkaiban laknak.

Ezért a karácsony előtti hetet azzal töltik, hogy felsöpörnek, összegyűjtik a szemetet, majd mindent egy hatalmas kupacba halmoznak a ház előtt. Végül az ördög képmását helyezik a halom tetejére, és az egészet felgyújtják.

Ezt hívják La Quema del Diablo-nak, azaz az ördög elégetésének. A guatemalai szokás lényege, hogy elégetik az előző év összes rossz dolgát, és hamvaiból új esztendőt kezdenek.

Ünnepi cipődobás, Csehország

Szenteste a hajadon cseh nők háttal állnak az ajtónak, és az egyik cipőjüket a válluk fölé dobják.

Ha úgy landol, hogy a lábujjrész az ajtó felé néz, az azt jelenti, hogy a következő évben férjhez mennek.

Ha viszont a cipő sarka az ajtó felé néz, akkor még legalább egy évig szinglik lesznek.

Forrás: Yha, Wanderlust


A figyelmetekbe ajánljuk