Karácsonyi udvar, amely tipikus izlandi karácsonyi tárgyakat és élelmiszereket árul
Fotó: Getty Images/Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto

​Könyváradat kakaóval és emberevő macska – 7 különös karácsonyi szokás Izlandról

Képzeld el az alábbi szituációt: szenteste, megkaptad a családodtól a vadonatúj könyvet, majd bebújsz a kedvenc olvasósarkodba egy bögre forró kakaóval, és az este hátralévő részét olvasással töltöd. Ugye milyen jól hangzik?


A karácsony Izlandon szorosan összefonódik a folklórral és a pogány hagyományokkal. Ilyenkor a hegyekben lakó figurák és szörnyek leérkeznek a városba, és ajándékokat hagynak a gyerekeknek. Ez az év egyik legvarázslatosabb időszaka is, amikor a hosszú sötét napokat csillogó tündérfények ezrei világítják meg, és az épületeket vastag fehér hó borítja. Ha szereted a karácsonyi ünnepeket, akkor érdemes egy kicsit többet megtudnod az izlandi karácsonyi hagyományokról.

Ráadásul a karácsonyi időszak itt minden évben 26 napig tart, és ezzel az egyik leghosszabb a világon.

Ez is érdekelhet: 10 érdekesség, amit még nem tudtál a karácsonyfáról

​1. Minden a „Jól”-lal kezdődött

Mielőtt a kereszténység Izlandra érkezett volna, az emberek a téli napfordulót, a „Jól”-t ünnepelték. Ez jelezte a hosszú éjszakák és a sötét, hideg és zord napok végét, amelyeken csak körülbelül négy órán át sütött a nap. Ma az egész karácsonyi időszakot Jól-nak nevezik, amely magában foglalja az újévi ünnepségeket is.

​2. 13 Mikulásuk van

Miért lenne csupán egy Mikulás, ha lehet 13 is? Izlandon minden egyes Mikulás vagy „Jólasveinar" olyan nevet visel, amely tükrözi a tulajdonságait. A kedvencek közé tartozik az „Ajtócsapkodó", a „Gyertyatolvaj", az „Ablakonkukucskáló" és a „Kolbászfaló". Ahogy az már biztos feltűnt, mindegyikük egy huncutabb, mint a hagyományos Mikulás.

Éjszakára az ablakpárkányon kell hagynod a cipődet, hogy biztosan kapj tőlük ajándékot. Ha rosszalkodsz, egy régi krumpli kerül csak a cipődbe. A Mikulások minden nap eljönnek, egészen karácsony estéjéig. Az első Mikulás, akit Yule Lad néven ismernek, 13 nappal karácsony előtt, december 11-én érkezik.

Hasonló témában: 4+1 karácsonyi fogás, amiből egy biztosan ott lesz az asztalodon

​3. December 23-a is elég fontos

December 23-át Þorláksmessa vagy Szent Thorlakur napjának nevezik. Szent Thorlakur, Izland leghíresebb és legkedveltebb szentje december 23-án halt meg. Tiszteletére ezen a napon az izlandiak kerülik a túl gazdag vagy nehéz ételek fogyasztását, és inkább skatát, azaz erjesztett halat fogyasztanak.

Hagyományosan ekkor állítják fel a karácsonyfát is, melyet a családok a könnyű vacsora után díszítenek fel. Ez a nap az utolsó pillanatban történő bevásárlások nagy napja is, és a legtöbb üzlet éjfélig nyitva tart.

​4. A szenteste a családoké

A szentestét, december 24-ét Izlandon Aðfagadagurnak hívják. Általában az üzletek délelőtt még nyitva tartanak, majd délután mindenki hazamegy a családjához. Az ünnepségek hivatalosan este 6-kor kezdődnek, ez a hagyomány a kereszténység előtti időkből maradt fenn, amikor az új nap hivatalosan nem éjfélkor, hanem ekkor kezdődött.

Az izlandiak szeretnek ilyenkor kilátogatni a temetőbe is koszorúval, gyertyákkal vagy égőkkel. Ennek eredményeként az izlandi temetők gyönyörűen ki vannak világítva a karácsonyi ünnepek alatt.

​5. Rengeteg könyv és egy kis édes finomság

n\u0151 olvas a t\u0171z el\u0151tt egy cs\u00e9sze forr\u00f3 csokival a kez\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

Izlandon a hagyomány szerint karácsonyra mindenki kap egy új ruhadarabot és egy könyvet. A karácsonyi könyvosztást „Jólabókaflóð"-nak nevezik, ami lefordítva annyit tesz: „karácsonyi könyváradat". A hagyományok a II. világháború alatt kezdődtek, amikor a könyv volt az egyetlen olyan árucikk, melyek nem vetettek ki importvámot. Emiatt az izlandiak könyveket ajándékoztak, miközben más árucikkekből hiány volt, ami a mai napig a könyvmániások országává tette őket.

A Bifröst Egyetem 2013-as tanulmánya szerint az izlandiak 50 százaléka évente több mint nyolc könyvet olvas, 93 százalékuk pedig legalább egyet.

A könyvek ajándékozásának kultúrája nagyon mélyen gyökerezik abban, ahogy a családok a karácsonyt felfogják. Általában 24-én este adjuk át az ajándékokat, és az emberek az éjszakát olvasással töltik. Sok szempontból ez a könyvkiadás gerince itt Izlandon

−mondta Kristjan B. Jonasson, az Izlandi Kiadók Szövetségének elnöke az NPR-nek.

Az izlandi könyvszakma 1944 óta minden háztartásba kiküld egy könyvismertetőt november közepén, amikor a reykjavíki könyvvásárra is sor kerül. Az emberek ebből rendelnek szentestére a barátaiknak és a családtagjaiknak. Miután az összes ajándékot kibontották, mindenki felkap egy csésze forró csokoládét, és az este hátralévő részét a könyvek olvasásával tölti a kályha mellett.

6. Karácsonyi specialitások

A karácsony napja vagy Jóladagur a túl sok evés napja a családdal. A főétel általában sült báránycomb vagy „Rjúpa", vadmadár. A „Laufabrauð" vagy levélkenyér egy másik specialitás, amelyet vékony, finom mintára vágott és megsütött tésztalapokból készítenek. Általában minden családnak megvan saját mintája van a Laufabrauðhoz.

A vacsorán általában a bárány- vagy szárnyas mellett főtt és cukrozott burgonyát és savanyú vöröskáposztát szolgálnak fel, majd tejszínhabbal tálalt tejberizs következik desszertként. A szakács egy mandulát rejt a tálba, és aki ezt megtalálja, annak egész évben szerencsét hoz. Izlandon – hozzánk hasonlóan – aznap este bontják ki az ajándékokat is.

​​7. Új ruha vagy támad a macska

az emberev\u0151 macska f\u00e9nyszobra Reykjav\u00edkban

Fotó: Shutterstock

A hagyomány szerint szenteste napján új ruhát kell felvenni, különben kockáztatjuk, hogy megesz minket a karácsonyi macska. Ez a macska egy hegyekben élő gonosz állat, amely egész évben a havas vidéken lófrál, és csak karácsonykor mászik le, hogy megrágcsálja azokat, akik nem veszik fel az új ruhájukat. A szokás onnan ered, hogy régen akkor kaptak új ruhát a gyerekek, ha jól viselkedtek és szorgalmasan segítettek a házimunkában. Lustaságra nem járt új ruha, ezért jól meg lehetett őket fenyegetni a karácsonyi macskával.

​8. Január 6-án véget érnek az ünnepségek

Þrettándinn, karácsony tizenharmadik napja a karácsonyi ünnepek utolsó napja. Ezt tartják az év legvarázslatosabb időszakának, amikor a tehenek beszélnek, a fókák emberré változnak és a manók költöznek. Az izlandiak általában kitakarítják a házukat a nagy nap előtt, leszedik a karácsonyfát, és tábortűzzel ünnepelnek a fináléban.

Forrás: NPR, Country Living, Big 7 Travel, GrayLine, Inc., Guide to Iceland, Reykjavík Grapewine

A figyelmetekbe ajánljuk