karácsonyfa fények díszek

Mindannyiunk legszebb ünnepének szimbólumát, a karácsonyfát számos történet övezi, mi azonban az idő előrehaladtával elfeledkeztünk ezekről. Pedig az örökzöld fenyővel kapcsolatos hagyományok egészen az ókorig nyúlnak vissza.


1. A győzelem jelképe

Getty Images /shunli zhao

A téli napfordulón az otthonokban és a templomokban elhelyezett fenyőkben a legtöbb nép már az ókorban is az élet és halál fölött aratott győzelem jelképét látta.

2. Az első díszek

Getty Images /Blaine Harrington III

A legenda szerint Luther Márton állította fel az első, gyertyákkal díszített karácsonyfát 1536-ban, miután útban hazafelé megcsodálta a fenyőfák ágai között ragyogó fényes csillagokat.

3. Az izzók térnyerése

Unsplash /Kevin Fitzgerald

1890-ben kezdték meg a karácsonyfaizzók sorozatgyártását. A nagyobb áruházak rá 10 évre már kivilágított, feldíszített fákat állítottak kirakataikba.

A díszítés elterjedése

Unsplash /Margaret Burnett

A Felső-Rajna menti, evangélikusok lakta vidéken, feltehetőleg Luther Márton gyertyákkal kidekorált fája nyomán a 16-17. század óta állítanak díszített karácsonyfákat. A szokás a 18. századra egész Németországban elterjedt.

5. Megjelenése Amerikában

A 19. század végére a karácsonyfa-állítás szokása egész Európában elterjedt, a több millió kivándorló révén pedig az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbé vált.

6. A dekoráció bírsága

Getty Images /RONSTUDIO

A 17. század második felében a karácsonyi dekorációért bírság járt az Egyesült Államok északkeleti partján elhelyezkedő államában, Massachusettsben.

7. Az első nemzeti karácsonyfa

Az USA-ban az első „nemzeti karácsonyfát" 1923-ban, Calvin Coolidge elnöksége idején állították fel a Fehér Ház előtt.

8. Ajándékfa a szövetségért

Getty Images /Poh Kim YeohPoh Kim Yeoh

1947 óta Oslo, a norvég főváros minden évben karácsonyfát ajándékoz Angliának. A norvégok eEzzel fejezik ki köszönetüket és hálájukat a britek második világháborúban nyújtott segítségéért.

9. Betiltása Oroszországban

Unsplash /Nikita Karimov

Az 1917-es „nagy októberi szocialista forradalom" után Oroszországban betiltották a karácsonyfát. A tiltást csak 1935-ben oldották fel, a fa azonban az újévi ünnep része lett, a betlehemi csillagot pedig vörös csillagra cserélték.

10. A Fehér Házi tilalom

Getty Images

Theodore Roosevelt 26. amerikai elnök környezetvédelmi okokból betiltotta a karácsonyfa-állítást a Fehér Házban.

via Múlt-Kor

A figyelmetekbe ajánljuk