Stephen King
Fotó: Getty Images

Stephen King szerint ez a legvérfagyasztóbb horrorfilm, amit valaha látott

Stephen Kinget sokan horrorszerzőként tartják számon, és bár újabb regényeivel fokozatosan eltávolodott ettől az iránytól, egy biztos: otthonosan mozog a műfajban. A szerző a horrorfilmeket is kifejezetten szereti, és egy új esszében most azt is elárulta, melyik alkotást tartja a leghátborzongatóbbnak.


A Variety-n megjelent új esszéjében Stephen King a valaha készült legijesztőbb film témáját boncolgatja. Természetesen a világhírű szerző is tisztában van azzal, hogy ez a kategória elég szubjektív, és a „legijesztőbb” fogalma kortól, nemtől és társadalmi helyzettől függően rengeteget változhat.

Hosszú pályafutása során ő maga is sokat gondolkodott a kérdésen: 1981-es Danse Macabre című kötetét a horror történelmének szentelte.

King számára a legijesztőbb horrorfilm nem más, mint George A. Romero 1968-as, alacsony költségvetésű klasszikusa, Az élőhalottak éjszakája – a lassan 60 éves alkotás nélkül egész egyszerűen nem létezne a zombifilmek zsánere.

A történet főszereplői egy házban rekednek, miközben odakint vérszomjas élőhalottak mászkálnak. SPOILER:

A végén senki sem marad életben

– írja King, majd hozzáteszi:

Bár Az élőhalottak éjszakája az évek során elvesztette elemi erejét, még mindig emlékszem arra a tehetetlen rémületre, amit akkor éreztem, amikor először láttam.

Romero filmje több okból is úttörő volt, többek között azért, mert a főhőst, Bent egy afroamerikai színész, Duane Jones alakította – ez akkoriban példátlan döntésnek számított.

A film egyébként a maga korában hatalmas szenzációnak számított, a költségvetésének 250-szeresét hozta vissza a mozikasszáknál. Azóta persze rengeteg modernebb zombifilm készült, a műfajt megalapozó alkotás viszont továbbra is kihagyhatatlan a horrorrajongók számára.

A figyelmetekbe ajánljuk