Pennywise
Fotó: IMDb

Kiderült, Stephen King honnan mintázta Pennywise karakterét

Stephen King 1986-os nagyregényében, az Azban minden idők egyik legjobban felépített főgonoszát ismerhetjük meg. A Derry nevű város lakosságát rettegésben tartó, Pennywise nevű alakváltó szörny ötlete azonban nem egyszerűen kipattant King fejéből: a szerző egy régi gyerekmesének köszönheti az ihletet, írja a Slash Film.


Stephen King számára 1978-ban érkezett el az a pillanat, ami Pennywise megszületéséhez vezetett. Az amerikai szerző akkoriban szintén egy nagyszabású történeten, a Végítéleten dolgozott. Egy szép napon átsétált egy hídon, és eszébe jutott egy régi gyerekmese, a három mérges kecskebak története – pontosabban az abban szereplő, híd alatt tanyázó troll.

A három kecskebak története egy nagyon régi, eleinte szájhagyomány útján terjedő gyerekmese a norvég kultúrkörből. Bár már jóval azelőtt is rengetegen mesélték a gyerekeiknek, írott változata először 1841-ben jelent meg.

Az angolul Three Billy Goats Gruff néven ismert mesében három kecskebak próbál meg átkelni egy hídon, azonban az első kettőt elijeszti a híd alól kikiáltó troll. A harmadik állat viszont nem hajlandó visszafordulni, az előmerészkedő szörny pedig úgy megijed tőle, hogy a kecske könnyedén legyőzi őt.

Kinget saját bevallása szerint a gyerekmesében a híd alatt megbújó, a gonoszságot általánosságban megtestesítő, nagybetűs Szörny inspirálta – erről a 2022-ben megjelent Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences című életrajzi könyvben beszél.

Stephen King Az c\u00edm\u0171 reg\u00e9ny\u00e9nek angol kiad\u00e1sa

Stephen King Az című regényének eredeti nyelvű kiadása

Fotó: Shutterstock

Persze más párhuzamot is találunk a mese és King talán legjobban sikerült regénye között – ez pedig a tanulság. Ahogy a kecskék is csak addig félnek a szörnytől, amíg az elő nem bújik, Pennywise is csak addig igazán félelmetes, amíg szembe nem szállnak vele az Az fiatal főszereplői. Valószínűleg ez az összefüggés lehet a kulcs a regény pszichológiájához: a rémisztő dolgok csak addig rémisztőek, amíg annak hisszük őket.

Jó hír az Azból készült legfrissebb, kétrészes filmfeldolgozás rajongóinak, hogy a projekt hivatalosan is előzménysorozatot kap. A Max szériájáról eddig nem sok információnk volt, nemrég viszont kiderült: a filmek egyik legfontosabb színésze és az alkotógárda több tagja is visszatér majd. A Welcome to Derry munkacímű sorozatról itt írtunk bővebben.

A figyelmetekbe ajánljuk