Harrison Ford a Szárnyas fejvadászban
Fotó: IMDb

Ridley Scott nem szerénykedik: 4 kedvenc filmje közül az egyiket saját maga rendezte

A Letterboxd az Alien: Romulus premierjén 4 kedvenc filmjéről kérdezte Ridley Scottot, a legendás rendező pedig olyan választ adott, amilyet nem sokan szoktak: 3 klasszikus alkotás mellett negyedikként az egyik legismertebb saját filmjét nevezte meg.


Ridley Scott top 4-es listája tele van klasszikus filmekkel: felkerült rá Stanley Kubrick korszakalkotó rendezése, a 2001: Űrodüsszeia mellett George LucasCsillagok háborúja című 1977-es alkotása is, de Jean-Jacques Annaudtól A tűz háborúja is ott van a rendező kedvencei között. Az igazi meglepetést azonban a negyedik film okozza:

Scott az íratlan szabályokra fittyet hányva saját rendezését, a Szárnyas fejvadászt is beválasztotta a szűk listára.

A mára már egyértelműen legendás státuszba lépett filmet megjelenésekor, 1982-ben nem fogadta túl jól a közönség, a mai napig Scott egyik legnagyobb bukásáról van szó. A rendező ennek ellenére az azóta eltelt évtizedekben töretlenül kitartott látomása mellett, és több különböző rendezői változatot is kiadott belőle.

Scott azzal is tökéletesen tisztában van, hogy a Szárnyas fejvadász a sci-fi történetének egyik legnagyobb hatású alkotása, ami egy komplett szubkultúrát alapozott meg. A cyberpunk esztétika elemei a Terminátortól kezdve a Mátrixonát rengeteg filmben felsejlenek, ebben pedig vitathatatlan Scott szerepe.

A Szárnyas fejvadászhoz azóta nagyszerű folytatás is készült Denis Villeneuve rendezésében, hamarosan pedig érkezik a Szárnyas fejvadász 2099 című sorozat Michelle Yeoh, Tom Burke és Hunter Schafer főszereplésével.

A figyelmetekbe ajánljuk