Egy múzeum belseje

Illusztráció.

Egy dél-koreai múzeum nem adja vissza a kölcsönzött műtárgyakat Oroszországnak

A dél-koreai, Sejong Center for the Performing Arts múzeum nem hajlandó visszaadni a kölcsönzött műtárgyakat Oroszországnak az Ukrajnában zajló orosz invázió miatt.


A dél-koreai Szöulban található múzeum az orosz invázióra hivatkozva elutasította azt a kérést, hogy visszaadja az oroszországi Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeumtól kölcsönkapott 63 orosz avantgárd művész alkotásból álló képcsoportot.

A Kandinszkij, Malevics és az orosz avantgárd című vándorkiállítás – amelynek a műveit kölcsönadták – jelenleg Koreában, a Sejong Center for the Performing Arts-ban van utolsó állomásán, miután december végén Európa-szerte megtekinthető volt. A Korea Times szerint a kiállítás a tervek szerint április 17-ig marad nyitva.

Wassily Kandinsky, Improvisation No. 217. Grey Oval, 1917.\u200b

Wassily Kandinsky, Improvisation No. 217. Grey Oval, 1917.

Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum

Hasonló helyzetek alakultak ki Európa-szerte azóta, hogy Oroszország február végén háborút indított Ukrajna ellen.

Párizsban a Louis Vuitton Alapítvány a háborúval kapcsolatos logisztikai akadályokra hivatkozva nem volt hajlandó bezárni egy, a 19. század végi orosz gyűjtők, Mihail és Ivan Abramovics Morozov birtokából származó modern művészetnek szentelt kiállítást. A gyűjteményt Oroszországban nagy becsben tartják, és Vlagyimir V. Putyin orosz elnök engedélyezte, hogy Franciaországba küldjék.

A szöuli kiállítás az orosz művészek széles skáláját mutatja be, az absztrakt festőktől, Wassily Kandinszkijtól és Kazimir Malevicsig, Natalja Goncsarováig és Alekszandr Rodcsenkóig, akiknek munkái a fotográfiára és a formatervezésre is kiterjednek.

A tárlat volt az első, amely az orosz művészettörténet számos meghatározó alakját a koreai közönség elé tárta. Az orosz tisztviselők, köztük a Kreml koreai nagykövete, Andrej Kulik is támogatta a kiállítást, aki a decemberi szöuli megnyitó ünnepségen méltatta azt. Kulik megjegyezte, hogy a kulturális csere régóta összekovácsolja a két országot.

Február végén Kulik egy nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a Koreával az elmúlt 30 évben kialakított kapcsolatok irányt változtathatnak, miután a szöuli kormány bejelentette, hogy csatlakozik az Oroszországi Föderációt az ukrajnai invázió miatt büntető nemzetközi szankciókhoz.

Az akció részeként a szöuli külügyminisztérium közölte, hogy megtiltja a kulcsfontosságú anyagok Oroszországba irányuló exportját, és befagyasztja a hozzáférést hét legnagyobb orosz bankhoz.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk