Tim Burton a Beetlejuice Beetlejuice bemutatóján
Fotó: Shutterstock

A legendás rendezői legjobb filmjeit gyűjtöttük össze

A Beetlejuice-on túl – 4 Tim Burton-film, amit egyszer mindenkinek látnia kell!

Akadnak olyan filmrendezők Hollywoodban, akiknek az alkotásait akár egyetlen képkockáról is képesek vagyunk felismerni, hiszen összetéveszthetetlen, egyedi és különleges látásmódjuk minden filmjükből sugárzik. Ezek közé tartozik Tim Burton is, akinek nemrég mutatták be a 36 évvel ezelőtti Beetlejuice című filmhez készített folyatását – mi pedig most mutatunk négy olyan filmet a korszakos zsenitől, amit egyszer mindenkinek látnia kell!



1.Az Álmosvölgy legendája – 1999

Washington Irwin 1820-ban írt novellájának filmadaptációja Burton kevésbé jellegzetes alkotásai közé sorolható, bár a főszereplők tekintetében itt is megtaláljuk a rendező egyik nagy kedvencét, Johnny Deppet. Ő alakítja ugyanis Ichabod Crane felügyelőt, aki egy különös falucskába érkezik, hogy rejtélyes halálesetek után kezdjen nyomozni.

A nem mindennapi mészárlások során az áldozatok fejét egytől-egyig levágták, amiket aztán sosem találtak meg. Alapvetően egy Burton-féle horrortörténetről van szó, de a filmben sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a misztikum elemei, az álomszerű, rejtélyes és elbűvölő képkockák.

Ez is érdekelhet! 5 filmes befejezés, amitől mindenki álla leesett

2. Ollókezű Edward – 1990

Groteszk, abszurd, megismételhetetlen – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik a kritikusok Burton 1990-ben bemutatott filmjét. Az alkotás két főszereplője Johnny Depp és Winona Ryder pedig mindketten remekelnek a nem mindennapi szerelmi történetben. A sztori szerint Depp egy feltaláló által barkácsolt különös lény, aki majdnem teljesen el is készült, mielőtt meghalt volna az alkotó; egyedül a keze helyén éktelenkednek hatalmas ollók.

A különc lény keresi a helyét a világban, de úgy érzi, az emberek túlságosan önzők és sekélyesek, akiknek az anyagi javak a legfontosabbak. Az Ollókezű Edward talán azért tartozik Burton legjobb alkotásai közé, mert az életünk egy-egy pontján mindannyian olyan kívülállónak érezzük magunkat, mint a film főszereplője.

Ajánljuk figyelmedbe! Eldőlt, melyik filmet nevezi Magyarország a 97. Oscar-gálára

3. Batman visszatér – 1992

Még a legnagyobb Batman-rajongók is a filmsorozat aranykorának tartják azt, amikor Burton ült a rendezői székbe. Egyrészt olyan színészekkel dolgozott, mint Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer és Christopher Walken, másrészt tökéletesen ragadta meg Gotham City sötét, baljós hangulatát.

A film egyszerre elképesztően drámai, erőszakos és – köszönhetően Pfeiffernek – szexi, miközben megismerhetjük Batman valódi, emberi arcát is. Nem véletlen az sem, hogy

sokak szerint ez minden idők legjobb és a képregényhez leginkább hű Batman-film.

4. Nagy Hal – 2003


Burton legkevésbé rá jellemző filmje talán a legmegrázóbb a rendező összes alkotása közül. A Nagy Hal ugyanis színes, zenés, sok esetben kifejezetten vicces, miközben körbelengi egy elképesztően tragikus történet. A sztori szerint ugyanis a haldokló Edward Bloom ágyánál összegyűlik a családja, a férfi pedig egyszerűen mesélni kezd az életéről. Nagyokat mond, kiszínez minden történetet, elképesztő sztorikat talál ki a saját életéről óriásokkal, törpékkel, varázslatos eseményekkel.

És a legszebb az egészben az, hogy bár tudjuk, hogy végig lódít, mégis elhisszük minden egyes szavát.

Tim Burton ezzel az alkotásával is azt bizonyítja, hogy az embereknek mindennél nagyobb szükségük van a mesére, a fantáziára az életükben.

A figyelmetekbe ajánljuk