Versace divatbemutató
Fotó: Shutterstock

5 film, ami megváltoztatja a divatról kialakított képünket

Amellett, hogy művészeti és önkifejezési forma, a divat sokak szerint elsősorban egyfajta státuszszimbólum, amely a luxusról és exhibicionizmusról szól. Néhány dokumentumfilmnek köszönhetően azonban ma már sokkal jobban beláthatunk ennek a sokszor nagyon bonyolult iparnak a kulisszái mögé. Ezekben a filmekben tervezők, modellek és újságírók mesélnek a divatról és annak minden aspektusáról.


Catwalk

A Catwalk korhűen mutatja be a kilencvenes évek divatvilágát, így ha szeretjük a korszakot, semmiképp se hagyjuk ki a filmet. A dokumentumfilm főszereplője a szupermodell Christy Turlington, aki épp egy 1994-es, a Versace és a Chanel ruháit is felvonultató tavaszi/nyári divatbemutatóra készül. A film betekintést nyújt a háttérmunkálatokba, láthatjuk például, hogyan zajlik egy ruhapróba és a különböző előkészületek. A Catwalkban felbukkannak a kor leghíresebb szupermodelljei; Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Kate Moss, akiknek egymáshoz fűződő viszonyait is megismerhetjük. A modellek mindennapjai mellett a tervezés kreatív folyamatait is nyomon követhetjük, a kamerán keresztül szemlélhetjük John Gallianót és Gianni Versacét munka közben, valamint nagyobb rálátást kapunk a modellek és a tervezők közötti munkakapcsolatra is.

Május első hétfője

New York egyik legfontosabb kulturális eseménye nem más, mint a minden év májusában megrendezett Met-gála, amelyre csak A-listás sztárok és befolyásos divatmogulok kapnak meghívást. Az esemény azonban egy egyszerű luxusbuli, hiszen a gála főként az adott tematika alapján a Metropolitan Művészeti múzeumban kiállított ruhadarabokról szól, mely minden évben a Costume Institute feladata. A film a 2015-ös kiállítás létrehozásának folyamatát követi nyomon, melynek témája „China: Through the Looking Glass“ (Kína: a tükrön keresztül), a kiállításra Andrew Bolton kurátor összesen 40 tervező 150 különböző ruháját válogatta össze. A gálát és a kiállítást egyébként minden évben rejtély övezi, ugyanis az eseményen sem kamerák sem pedig újságírók nem léphetnek be, csak a vörös szőnyeges felvonulás publikus, éppen ezért izgalmas a dokumentumfilm, hiszen a folyamatot a koncepció megszületésétől egészen a megvalósításig követhetjük végig.

The Super Models

Az Apple TV-n mutatták be 2023-ban a The Super Models retrospektív dokumentumfilm-sorozatot, melyben a kilencvenes évek szupermodelljei tekintenek vissza karrierjük különböző állomásaira, valamint egymással való barátságuk szakaszaira. Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell és Cindy Crawford részletesen mesélnek a divatszakma rejtelmeiről és a modellkedés különböző aspektusairól: megtudhatjuk például, hogyan ívelt felfelé karrierjük a nyolcvanas évektől kezdve és milyen módokon küzdöttek meg a hírnévvel. Az is kiderül, hogy mivel foglalkoznak jelenleg, hiszen gyereknevelés mellett többen saját vállalkozást vezetnek.

A szeptemberi kiadás

A 2009-es dokumentumfilm a világ leghíresebb divatmagazinjának, a Vogue 2007-es szeptemberi számának elkészítését követi nyomon, mely divat szempontból az év legfontosabb időszaka. Az alapvetően exkluzív magazin történetében először engedett ennyire intim betekintést a szerkesztőség munkájába, így láthatjuk a kreatív folyamatokat, a csapatmunkát és számos fotózást, de megismerhetjük Anna Wintour kemény munkamorálját is. A dokumentumfilm legkiemelkedőbb alakja Grace Coddington, aki abban az időben a magazin kreatívigazgatója volt; excentrikus személyiségével és stílusával pedig mély nyomot hagy a nézőben.

The True Cost

2015-ben mutatták be az egyedülálló dokumentumfilmet, melyben a rendező Andrew Morgan igyekszik minél átfogóbb képet adni a divatipar környezetre gyakorolt hatásairól. Megtudhatjuk, milyen negatív következményei vannak a tömeges ruhagyártásnak és a textilpazarlásnak is. A készítő különböző ruhagyárakba látogat el, ahol közelebbről is bemutatja, hogyan készülnek ruháink, melyeket a fast fashion üzletekben vásárolunk. Annak ellenére, hogy aggasztó képet fest a valóságról, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen mértékű környezetkárosító hatása van a divatiparnak.

A figyelmetekbe ajánljuk