18 századi asszony egy különleges arcmaszkkal

Fekete fogak és sántítás: a történelem legszokatlanabb trendjei

A divat mindig is különleges helyet foglalt el a társadalmakban. Sok ezek közül napjainkban már nevetségesnek tűnhet, viszont mindenképpen egyediek és megismételhetetlenek. Ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk néhány igazán furcsa trendet a történelemből.


Makaróni irányzat

A makaróni eredetileg az olasz tésztafélére utalt, amelyet az olasz konyha részeként ismertek el.

Az angoloknál azonban egy különös divattrendet, valamint egy bizonyos társadalmi csoportot jelölt. Az 1760-as évek Angliájában a fiatal angol férfiakat hívták így – különösen az arisztokrácia tagjait –, akik extravagánsan öltözködtek. A makarónik szándékosan eltúlzott, élénk színű ruhákban, fodros ingekben és csicsás frizurákkal jelentek meg.

A közösség szembeszállt az osztály, a nem, a faj, sőt még a nemzetiség kialakult hagyományos határaival is, bár leginkább viccből, nem pedig a kor társadalmi-politikai viszonyaira vonatkozó komoly állásfoglalásként.

Az irányzat népszerűsége a 18. század végén csökkent, mivel idővel ismét a konzervatívabb és hagyományosabb öltözködési stílusok kezdtek teret hódítani. Hatásuk azonban sokáig érezhető volt a modern divat áramlataiban, különösen a merész minták és az androgün trendeknél.

Ez is érdekelhet: Az 1920-as évek divatja teljesen más volt, mint amit gondolnál

Fekete fogak

A fekete fogak a Tudor-korszak Angliájában, 1485-1603 között népszerű divatirányzatnak számítottak. Ez pedig nagyrészt a cukortartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztásának volt köszönhető. A fekete és rothadó fogak gyakoriak voltak, sőt, igazi státuszszimbólumnak számított, különösen az édesszájú I. Erzsébet királynő körében, aki mániákus cukorrajongó volt.

A trend annyira népszerű volt, hogy egyes források szerint a brit sebészek még a holttestek megfeketedett fogait is felhasználhatták implantátumként. A pénz óriási ellensége volt a fogaknak ebben az időszakban, mivel a cukor drága és ritka nyersanyag volt, az alsóbb osztályokból származó embereknek pedig nem volt lehetőségük fogyasztani.

A fekete fogak tehát több évtizeden át népszerűek voltak a tehetősebb férfiak és nők körében. Bár a Tudor-dinasztia utolsó éveiben a trend hanyatlani kezdett, mivel az emberek rájöttek, hogy a rothadó fogak valószínűleg kevésbé esztétikusak, mint azt gondolták.

A sántítás

Dániai Alexandra brit királyné a viktoriánus kor egyik stílusikonja volt, így nagy hatást gyakorolt divatra és az eleganciára. Azonban nemcsak megjelenését igyekezték lemásolni az asszonyok, hanem a sántítását is.

1867-ben bekövetkezett, maradandó problémákat okozó betegsége miatt Alexandra sánta lett, és csak lassan tudod járni. Ezt viszont Anglia-szerte és a gyarmatokon igazán divatosnak találták, ezért számtalan asszony próbálta pontosan lemásolni az akkor még hercegnő járását.

Olvasd el ezt is! „Öltözz fel és megmondom, ki vagy!" – divat a Tudor-korban

Rovarokból készült ékszerek

Valószínűleg ma már komoly környezetvédelmi és etikai aggályokat vetne fel, ha valódi rovarokból készítenénk ékszereinket, a viktoriánus korszakban azonban óriási divat volt. Ez részben a természettudomány és a távoli, egzotikus élőlények iránti megszállottságuknak volt köszönhető.

A rovarokból készült ékszerek és kiegészítők mindenütt jelen voltak Angliában ebben az időben, különösen a felsőbb osztályok körében, amelyek megengedhették maguknak a divatosabb bogarakat. A bizarr trend az 1870-es és 1880-as években érte el csúcspontját.

A figyelmetekbe ajánljuk