karácsonyfán lógó dísz
Fotó: Nik/Unsplash

6 karácsonykor játszódó horrorfilm, ha a szeretet ünnepén is borzonganál

Habár a karácsony a szeretetről és a békességről szól, aki igazán rajong a hátborzongató – sokszor fekete humorral is bíró – filmekért, az év ezen időszakában sem tud ellenállni rajongásának. Az amerikai filmipar pedig mint minden zsánerben, úgy a karácsonykor játszódó horrorok műfajában is alkotott több figyelemre méltó alkotást is az elmúlt évtizedekben. Ezekből válogattunk most össze párat. Íme!


Fekete karácsony (1974)

Nem is lehetne mással kezdeni. Mint a töklámpások időszakában játszódó horrorok esetében az eredeti 1978-as Halloween - A rémület éjszakája, úgy lett műfajteremtő az év végi ünnepek kapcsán a ma már kevésbé emlegetett 1974-es Fekete karácsony. A történet szerint egy őrült sorozatgyilkos a téli szünetben egy lánykollégiumot tart félelembe, akik szembe szállnak vele. Sokan ezt az alkotást tartják a darabolós slasher horrorok alapkövének.

Ezt is nézd meg! A Netflix karácsonyi filmes univerzumának 6 rejtett részlete

Csendes éj, halálos éj (1984)

Az 1984-es Csendes éj, halálos éj egy gyermekkorában traumatizált fiúról szól, aki látta, ahogy szüleit épp megöli egy mikulásnak öltözött elkövető. Ám évek múltán sem tudott szabadulni az emlékképektől, így felnővén mészárlásba kezd – és természetesen pont karácsonykor.

Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Tim Burton versbe foglalta az általa kitalált történetet, majd 1993-ra készült a film. Ez az igazi kortalan klasszikus sokak kedvence minden év karácsonyakor, egyszerre működik musicalként, animációs filmként és fantasyként is. A történet központjában Rosszcsont Jack áll, aki elrabolja a Mikulást és átveszi Karácsonyváros vezetését.

Ez is érdekelhet: Karácsonyi filmek azoknak, akik utálják a karácsonyt

Véres karácsony (2005)

A fekete humorral megfűszerezett Mennyből az ördög egy Télapóról szól, aki valójában az ördög fia, és egy elvesztett fogadás miatt kényszerült a jóságos, adakozó szerepbe. A férfi ezer évig nem gonoszkodhatott és ajándékokat kellett adnia mindenkinek karácsonykor. 2005-ben viszont lejárt az büntetése, így ettől kezdve az osztogatás helyett a fosztogatásra került a hangsúly – a kigyúrt Mikulás pedig senkivel és semmivel szemben nem ismer kegyelmet.

Anna and the Apocalypse (2017)

Számtalan amerikai film mellett érdemes egy európai gyöngyszemre is kitérni. A 2017-es Anna and the Apocalypse egy karácsonykor játszódó zombiapokalipszisről szól. Plusz csavar az egészben, hogy minden szörnyűséget zenés betétek tarkítanak. Ha egy szórakoztató és egy teljesen kiszámíthatatlan 90 percre vágyunk, ez a skót film remek választás lesz.

Ezt is olvasd el! 5 horrorfilm, ami kihagyhatatlan a rettegés szerelmeseinek 2023-ban

Vérapó (2022)

2022-ben is kaptunk egy ünnepi horror-vígjátékot. A Télapó egyre idősebb és egyetlen kívánsága, hogy nyugodtan élhesse mindennapjait. Épp egy gazdag család nappalijába lopakodik be hivatása révén, amikor megzavarják őt azok a betörők, akik épp abból a házból lopnak el 300 millió dollárt. Nem is kell neki ennél több, bosszúhadjáratot indít és szembeszáll a pénzéhes gonosztevőkkel.

A figyelmetekbe ajánljuk