kathy bates a tortúra című filmben

4 klasszikus horror a 90-es évekből, amitől még ma is borzongunk

A 90-es évek az epikus drámákról és a bolondos vígjátékokról ismert évtized volt, azonban jó néhány horrorisztikus remekmű is született, amelyektől a mai napig borzongunk. A halloween közeledtével pedig elhoztunk négy klasszikust, amit érdemes lehet egy esős hétvégén megnézni.


Kampókéz

A helyi mítoszok és legendák kutatása közben a végzős Helen Lyle (Virginia Madsen) megismeri a hátborzongató Kampókéz (Tony Todd) legendáját, ami egy 19. század végén meggyilkolt rabszolgafiúról szól. A legenda szerint, ha valaki ötször kimondja egy tükör előtt a nevét, akkor visszatér és megöli megidézőjét. Természetesen különféle szörnyűségek veszik kezdetüket a városban, a rendőrség pedig hisz Kampókéz létezésében, ezért Helent gyanúsítják az új gyilkosságok elkövetésével.

Ez is érdekelhet: Ez a horrorfilm inspirálta Michael Jackson Thriller című videóklipjét

Tortúra

A 90-es évek másik horrorsikere a TortúraStephen King azonos című klasszikus regénye alapján készült. A film Paul Sheldon (James Caan) regényírót követi nyomon, aki váratlan megpróbáltatásokon megy keresztül, miután befejezte utolsó regényét. Egy súlyos autóbaleset után Pault az egykori ápolónő, Annie Wilkes (Kathy Bates) menti meg, aki azt állítja, hogy a legnagyobb rajongója.

Annie abban a szerencsés helyzetbe kerül, hogy elsőkét olvashatja el Sheldon legújabb regényét, ám amikor nő rájön, hogy az író meg akarja ölni kedvenc karakterét legújabb regényében, megszállottsága sötét és erőszakos fordulatot vesz.

Ringu

Hideo Nakata Ringu című filmjének jelentősége a horror műfajában vitathatatlan. Ez volt az a film, amely erőt adott a japán horror felemelkedésének, és népszerűvé tette a nyugati közönség körében, akik az évek óta ismétlődő folytatások és franchise-ok után határozottan valami mást kerestek.

A Ringu egy riporter történetét meséli el, aki egy elátkozott videokazetta rejtélyét oldja meg, amely hét nap múlva megöl mindenkit, aki megnézi az idegőrlő felvételeket. A nyugati közönség körében elért sikere és népszerűsége vezetett a 2002-es amerikai remake, A kör megszületéséhez.

Olvasd el ezt is! 6 pszichológiai horror, amit szeretni fogsz, ha tetszett az Amitől félünk

A bárányok hallgatnak

Jonathan DemmeA bárányok hallgatnak című filmje a 90-es évek egyik legkultikusabb horrorja, amely az emberi psziché félelmetes mélységeibe hatol. Anthony Hopkins volt az, aki Hannibal Lectert popkulturális jelenséggé emelte, s ezzel ő maga is Hollywood egyik legismertebb színészévé vált. A film öt Oscar-díjat zsebelt be.

A figyelmetekbe ajánljuk