Egy jelenet A háromtest-problémából
Fotó: Netflix

5 könyv, amit ne hagyj ki, ha A háromtest-problémát sem tudtad letenni

Liu Cixin világsikerű sci-fi-sorozata három regényen (A háromtest-probléma, A sötét erdő és A halál vége) keresztül az elmúlt évtizedek egyik leggrandiózusabb történetét meséli el. Ha a végére értél a több mint kétezer oldalas eposznak – és már az új Netflix-sorozatot is megnézted –, mutatunk 5 olyan könyvet, ami hasonló világokba kalauzol el.


​1. Isaac Asimov: Alapítvány-sorozat

Az Alapítvány annyira szerves része a hard sci-fi hagyományának, és olyan nagy hatással volt A háromtest-trilógiára, hogy mindenkinek, aki szereti Liu Cixin munkásságát, érdemes megismerkednie vele. A hétrészes sorozat a távoli jövőben létező Galaktikus Birodalom több mint 500 évnyi történetét meséli el. Maga a cselekmény az emberi tudás és civilizáció megőrzésére tett kísérletként foglalható össze – egy olyan korban, amikor egyfajta sötét középkor közeledik, akárcsak A háromtest-trilógiában. Asimov elképesztő víziója már az 1951-es első kötettel kitaposta az ösvényt a modern sci-fik számára.

Asimov Alap\u00edtv\u00e1ny

Fotó: Libri

​2. Ted Chiang: Érkezés és más novellák

A kínai származású amerikai író novellagyűjteménye többek között tartalmazza a Nebula-díjas, eredetileg Életed története címre hallgató történetet is, amely Denis VilleneuveÉrkezésének alapjául szolgált. A novella megírásához Chiang többéves nyelvészeti kutatásba kezdett, hogy a lehető leghitelesebben ábrázolja a csillagközi kommunikáció problémáját. Írásaiban ugyanolyan fontos maga az emberiség, mint a tudományos nehézségek: a történetek középpontjában a sci-fi elemek mellett a történések emberekre gyakorolt hatása áll.

Ted Chiang \u00c9rkez\u00e9s \u00e9s m\u00e1s novell\u00e1k

Fotó: Libri

​3. Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei

A brit szerző 2015-ös regényében az utolsó emberi kolóniák elhagyják a haldokló Földet, és kétségbeesetten új otthont keresnek – ez már önmagában elég nagy párhuzam A háromtest-könyvekkel. Tchaikovsky szereplői felfedeznek egy terraformált, látszólag emberi életre előkészített világot, azonban az elsőre ideálisnak tűnő bolygón egy már berendezkedett civilizáció várja őket, és kezdetét veszi a kétségbeesett küzdelem.

Liu Cixin művéhez hasonlóan az egyik legnagyobb tisztelettel övezett kortárs sci-fi-író könyve is egy egyedülállóan összetett távoli világot mutat be, amelynek lakói konfliktusba kerülnek az emberi fajjal – igaz, itt a trisolarisiak helyett hihetetlenül gyorsan fejlődő pókfélékről van szó. Az idő gyermekei 2016-ban elnyerte a legjobb sci-fi-regénynek járó Arthur C. Clarke-díjat, a történet azóta pedig trilógiává bővült.

Adrian Tchaikovsky Az id\u0151 gyermekei

Fotó: Libri

​4. Láthatatlan bolygók (összeállította: Ken Liu)

Ken Liu, akinek A háromtest-probléma és A halál vége angol fordítását – és közvetve a sorozat világhírét – köszönhetjük, maga is író. Magyarul már két novelláskötete is megjelent: A papírsereglet és más történetek, illetve Az istenekkel nem lehet végezni. A Láthatatlan bolygók című válogatásban fordítói és szerkesztői szerepet vállalt, a kötet célja pedig nem más, mint a kínai science fiction egyedülálló világának bemutatása. A Láthatatlan bolygókban hét kínai szerző tizenhárom novellája található, köztük díjnyertes alkotások és kevésbé ismert írások is – Liu Cixin két novelláját leszámítva pedig kizárólag feltörekvő, nemzetközi szinten még nem annyira ismert írók mutatják be a távol-keleti ország lehetséges jövőit.

Ken Liu L\u00e1thatatlan bolyg\u00f3k

Fotó: Libri

​5. Dan Simmons: Hyperion

Az 1989-ben megjelent klasszikus regény egy Hegemónia nevű hatalmas galaktikus birodalomban játszódik, amelynek távoli pontjait portálok kötik össze. A könyv lényegében hat novellából áll, ezek hat különböző zarándok szemszögéből mutatják be a cselekményt. Ők mind a Hyperion bolygóra igyekeznek, ahol az időben visszafelé mozgó Időkriptákat és az ezeket őrző legendás, istenként tisztelt lényt, a Shrike-ot akarják felkeresni. Mindeközben az emberek életét segítő, kiismerhetetlen mesterséges intelligencia rejtélyes tervet sző a háttérben.

A háromtest-trilógiához hasonlóan egy hatalmas és részletesen kidolgozott univerzumban mélyedhetünk el, miközben Simmons korát megelőzve ír a mesterséges intelligencia potenciális veszélyeiről. A nagysikerű történet a Hyperioni énekek című sorozat további három kötetében folytatódik.

Dan Simmons Hyperion

Fotó: Libri

A figyelmetekbe ajánljuk