Katalin, Vilmos, Camilla, Károly és II. Erzsébet királynő Sarolta keresztelőjén
Fotó: Getty Images/Chris Jackson

György herceg keresztelője felrúgta az addigi királyi szabályokat

Lehet, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné a monarchia modern arcai, de nem ők azok, akik egy csapásra forradalmasítják az egész intézményt.


Éppen ezért 2013-ban egy „nagyon hagyományos" keresztelőt tartottak elsőszülöttjüknek, György hercegnek. Egy királyi szakértő szerint azonban azért hoztak bele néhány személyes vonást is.

A keresztszülők listája, összesen hét fővel, némi szakítást jelentett a hagyományokkal

− írja Valentine Low új könyvében, a Courtiers: The Hidden Power Behind the Crown-ban .

A legtöbbjük Cambridge hercegének és hercegnéjének régi barátja volt, ahelyett, hogy a királyi család soraiból kerültek volna ki, ahogyan az a múltban előfordult. A királyi családból csak egy tag került be a válogatásba, Zara Tindall, és neki még címe sem volt

− teszi hozzá Valentine.

Gy\u00f6rgy herceg a Wimbledoni teniszbajnoks\u00e1gon

Fotó: Karwai Tang/Getty Images

Ezzel szemben Vilmos herceg keresztszülei között volt egy korábbi király és egy lord is.

Az egyik legjelentősebb név, és minden bizonnyal a legjobban várt Jamie Lowther-Pinkertoné volt, aki bár addigra már lemondott a magántitkári posztról, de még mindig heti egy napot dolgozott Vilmos, Katalin és Harry tanácsadójaként.

− folytatja Valentine.

A királyi család honlapja szerint György keresztszüleinek teljes listája a következő: Mr Oliver Baker, Mrs David Jardine-Paterson, Earl Grosvenor (Hugh), Mr Jamie Lowther-Pinkerton, Mrs Michael Samuel, Mrs Michael Tindall [Zara] és Mr William van Cutsem.

Jamie volt talán az egyetlen olyan tagja a királyi személyzetnek, aki valóban közeli barátságot tartott fenn a munkaadóival, ami megmagyarázza, miért őt érte az a megtiszteltetés, hogy ő lehetett a kis György keresztapja. A fia, Billy szintén gyűrűhordozó lett Vilmos és Katalin 2011-es esküvőjén, a vőlegény unokatestvére, Lady Louise Windsor; Margit hercegnő unokája, Lady Margarita Armstrong-Jones; Camilla unokája, Eliza Lopes és mások mellett.

Forrás: Marie Claire


A figyelmetekbe ajánljuk