Vilmos herceg 2008-ban, szakállasan
Fotó: Samir Hussein/WireImage/ Getty Images

​5 eset, amikor Vilmos herceg súlyosan megszegte a királyi protokollt

A 40 éves Vilmos herceg III. Károly király legidősebb fia és a brit trón első számú várományosa. Mivel ő a rangidős, számos szabályt és királyi protokollt kell betartania.


Ennek ellenére már egy tucatnyi alkalommal megszegte a szabályokat, kezdve a 2008-as szakállnövesztéstől kezdve a 2022-es szelfi készítésig a közönséggel. Sorra vesszük, melyek voltak a legszembetűnőbb esetek.

Ez is érdekelhet: Vilmos és Katalin felrúgnák a királyi szabályokat

​1. 2008-ban szakállt növesztett

Az akkor 26 éves szakállas herceg képe az egész világot bejárta. Egy akkoriban megjelent beszámoló szerint egy 10 napos barbadosi út során növesztette a szakállat a haditengerészet különleges hajószolgálatával. Talán álcázni szerette volna magát az utazás alatt, bár ezt a palota soha nem erősítette meg. Egy királyi forrás szerint a néhai Erzsébet királynő nem bánta, ha a királyi férfiak szakállt viseltek, amíg a fegyveres erőknél szolgáltak, de elvárta, hogy „tisztára borotváltak" legyenek, amikor hazatérnek. Harry herceg megerősítette ezt a pletykát a Spare című memoárjában, amelyben azt írja, hogy Vilmos féltékeny volt, amiért megengedték neki, hogy a Meghan Markle-lel tartott esküvőjére megtartsa a szakállát.

​3. 2014-ben ugyanazon a repülőn utazott fiával, György herceggel

Harry a könyvében azt írta, hogy Vilmos és Károly nem utazhattak együtt egy repülőn, mint a két örökös, arra az esetre, ha esetleg baleset történne. Vilmos először 2014-ben szegte meg ezt a szabályt, amikor Katalin hercegnévelés legidősebb fiával, György herceggelegyütt Ausztráliába repült egy ausztráliai és új-zélandi királyi körútra. Rendszeresen utazik többi gyermekével is különböző nyilvános és magánmeghívásokra. Elvileg egyébként az uralkodó felülbírálhatja a szabályt, amíg György be nem tölti a 12. életévét.

​2. A királynő halála után szelfizett egy rajongóval

Vilmos szelfit k\u00e9sz\u00edt egy rajong\u00f3j\u00e1val 2022. szeptember\u00e9ben

Fotó: Toby Melville - WPA Pool/Getty Images

A királyi családtagokkal való szelfizést állítólag erősen visszafogják. Meghan Markle 2017 decemberében, Harry herceggel közös első nottinghami királyi sétája során elutasította egy rajongó kérését, aki szelfit akart készíteni vele. Ez azonban nem akadályozta meg Vilmost abban, hogy fotózkodjon a nyilvánossággal. 2022 szeptemberében le is fotózták, amint a királyi család sandringhami birtoka előtt szelfizik egy rajongóval Erzsébet királynő gyászidőszakában.

Ha tovább olvasnál: Vilmos emiatt hajlandó megszegni a királyi szelfitilalmat

4. 2019-ben a politikáról beszélt

Mivel Nagy-Britanniában alkotmányos monarchia van, a királyi család tagjainak politikailag semlegesnek kell maradniuk, és úgy tartják, hogy a protokoll ellen való, ha a királyi család tagjai nyíltan, nyilvánosan beszélnek a politikáról. Vilmos 2019 júniusában látszólag megszegte a protokollt, amikor az angliai Lake Districtben gazdákkal nyíltan megvitatta a Brexitet.

​5. Vilmosról köztudott, hogy megöleli a közönség tagjait

Victoria Arbiter, királyi kommentátor korábban azt mondta, hogy a királyi protokoll ellen valónak számít, ha valaki megérinti a királyi családot, amikor először találkozik velük. A királyi család honlapja szerint nincsenek „kötelező" viselkedési szabályok a királyi családtagok üdvözlésekor, de a közönség egyes tagjai szeretik betartani a „hagyományos formákat", amelyek közé tartozik egy kis nyakhajlítás a férfiaknak vagy egy pukedli a nőknek. Úgy tűnik, Vilmos nem szigorú, ha a hagyományos üdvözlésekről van szó, hiszen különböző megjelenések alkalmával is lefotózták már, amint megöleli a közönség tagjait.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk