Russell Crowe a Gladiátorban
Fotó: IMDb

Nick Cave Gladiátor-folytatásában Maximus a túlvilágról tért volna vissza

Hamarosan érkezik a legendás Gladiátor második része, ehhez pedig az elmúlt 24 évben rengeteg forgatókönyv-változatnak kellett megszületnie. Egy korai fázisban maga Nick Cave is a projekt része volt, mint író, az ő verziója pedig teljesen újraértelmezett volna szinte mindent, ami az első részben történt.


A Gladiátor elsöprő sikere után a rendező, Ridley Scott az eredeti film egyik írójára, John Loganre szerette volna bízni a második rész forgatókönyvét is. Logan verziója ugyan az ókori Rómában játszódott volna, de se a főszereplő Maximus (Russell Crowe), se más gladiátorok nem szerepeltek volna benne, így folytatás helyett lényegében egy teljesen új koncepcióról volt szó.

Érthető módon a frissen világsztárrá váló Crowe jobban szeretett volna egy olyan filmet, amiben szerepelhet is, ezért felbérelt egy másik forgatókönyvírót, Nick Cave-et, akit elsősorban kultikus énekes-zeneszerzőként ismerünk.

A Gladiátor II. előtt Cave mindössze egyetlen forgatókönyvet írt, és amúgy is inkább zenei karrierjére koncentrált, mégsem tudott ellenállni Crowe ajánlatának. Első kérdése persze ez volt a színészhez (SPOILER):

Nem halt meg a karaktered az első részben?

Mire Crowe így felelt:

De igen, ezt oldd meg te.

Cave pedig tényleg megoldotta a feladatot – igaz, ehhez túlvilági elemekre volt szüksége.

Crowe a Gladi\u00e1torban

Russell Crowe a Gladiátorban

Fotó: IMDb

A forgatókönyv szerint Maximus az első rész végén bekövetkezett halála után a túlvilágon, az Élüszionban ébred, csakhogy az elképzelt, napsütötte mezők helyett itt egy morajló óceán partjáról van szó, ami tele van háborús menekültekkel, és ahol folyamatosan szakad az eső. Crowe karakterének itt a római istenek kérésére le kell győznie az áruló Héphaisztoszt, ezért cserébe pedig a „harcosok kapuján” keresztül visszajut Rómába, halála után egy-két évtizeddel.

Maximus fia keresésére indul, eközben pedig megtudja, hogy az új császár nem más, mint Lucius, aki Commodus (Joaquin Phoenix) unokaöccse, és aki az első film kvázi főgonoszához hasonlóan megátalkodott karakterré vált. A történet második felében a főhős titokban képez egy keresztény hadsereget, amelynek élén aztán összecsap a császári erőkkel.

Cave erőszakellenes konklúziója értelmében Maximus azáltal, hogy a békés ellenállás helyett a fegyveres felkelést választja, örök vérontásra kárhoztatja saját magát és az emberiséget is.

Emiatt a film utolsó húsz perce egy montázs lett volna, amelyben az elátkozott Maximus a történelem legnagyobb konfliktusaiban találja magát: a keresztes háborúk után az első világháborúban és Vietnámban is harcolnia kell.

A forgatókönyv persze nem kapott zöld utat: Crowe elég tömören kifejezte, hogy nem tetszik neki, amit Cave írt. Cave nem igazán bánkódott emiatt, hiszen előre készült arra, hogy nem fogják majd megfilmesíteni az ötletét:

Egy igazi mestermű volt. Nagyon élveztem megírni, mert teljesen biztos voltam benne, hogy soha nem fogják megcsinálni.
Russell Crowe a Gladi\u00e1torban

Russell Crowe a Gladiátorban

Fotó: IMDb

Ha még az idén megjelenő Gladiátor II. előtt szeretnénk elmélyedni Cave víziójában, az ő forgatókönyve itt olvasható el.

A Pedro Pascal, Joseph Quinn, Paul Mescal és Denzel Washington főszereplésével készült új részt David Scarpa, Peter Craig és David Franzoni írta, akiktől valószínűleg egy jóval klasszikusabb történetre számíthatunk.

A figyelmetekbe ajánljuk