Russell Crowe a Gladiátorban
Fotó: Profimédia

60 éves Russell Crowe – mutatjuk a születésnapos színészlegenda 5 legjobb filmjét

Az Oscar-díjas színészóriás a 2000-es évek elején ért pályája csúcsára, akkoriban rengeteg, kritikailag és anyagilag is sikeres hollywoodi filmben játszotta a főszerepet. Az azóta eltelt időszakban sem vett vissza a tempóból, átlagosan évi két-három moziban van kisebb-nagyobb szerepe – időközben pedig 60 éves lett. Ennek alkalmából bemutatunk 5 filmet, amiben kihagyhatatlan alakítást nyújtott.


​1. A bennfentes (1999)

Michael Mann oknyomozó krimije megtörtént eseményeken alapul. Crowe a Brown & Williamson dohányipari vállalat egykori vezetőjét, Jeffrey Wigandot alakítja benne, aki felkelti a 60 Minutes című műsor producerének, Lowell Bergmannak (Al Pacino) a figyelmét – gyanús ugyanis, hogy Wigand többet tud a dohányiparról, mint amennyit elmond. Az ausztrál színész hiteles alakítását élete első Oscar-jelölésével jutalmazták.

​2. Gladiátor (2000)

Az amerikai mozitörténet egyik legismertebb filmjéért Crowe elnyerte máig egyetlen, legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díját. Karaktere Maximus, egy rabszolgasorba került hadvezér, akinek 180-ban, Rómában a gladiátorarénán keresztül kell újra kivívnia a szabadságát. A filmet Crowe mellett Joaquin Phoenix alkotása, Ridley Scott rendezése és persze Hans Zimmer zenéje teszi igazán emlékezetessé.

​3. Egy csodálatos elme (2001)

Ron Howard filmjében Crowe egy John Nash nevű zseniális matematikust alakít, aki a nemzetközi elismerés küszöbén szembe kell, hogy nézzen paranoid skizofréniájával. A valós történeten alapuló mozit többen kritizálták a fikciós elemek miatt, ahhoz viszont nem férhet kétség, hogy az ausztrál színész egyik legerősebb teljesítményéről van szó, amiért megkapta harmadik Oscar-jelölését – ezzel pedig azon kevés színész közé került, akiket sorozatban háromszor is jelöltek a díjra.

​4. A remény bajnoka (2005)

Crowe újra összeállt Ron Howarddal a nehézsúlyú ökölvívóról, James J. Braddockról szóló életrajzi filmhez. Braddock egész Amerikát inspirálta váratlan sikerével és azzal, hogy a győzelmeivel szerzett pénz egy részéből az államtól kapott munkanélküli segélyt fizette vissza. Crowe alakítása a karakter fizikalitásának és lelki világának komplex egyensúlyát teremti meg.

​5. Amerikai gengszter (2007)

Ridley Scott gengsztereposzában Crowe a tisztességes New York-i rendőrt, Richie Robertset alakítja, akit korrupt kollégái kiközösítenek, amiért nem tartotta meg azt az 1 millió dollárnyi készpénzt, amit egy gengszter autójában talált. Ezután azt a feladatot kapja, hogy a nyomára bukkanjon egy drogcsempésznek, Frank Lucasnak (Denzel Washington) – kettejük között pedig egy halálos macska-egér játék veszi kezdetét.

Források:

A figyelmetekbe ajánljuk