jelenet a 12 év rabszolgaság című filmből

Megjelent a valaha volt legnagyobb költségvetésű hazai történelmi film, a Most vagy soha! Az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot bemutató mozival kapcsolatos legtöbb kritika a történelmi hitelesség hiányáról szól. Most mutatunk 5 olyan, szintén megtörtént eseményeken alapuló nemzetközi filmet, ami szinte az összes részletében hű maradt a valósághoz.



​Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (2007)

A szokatlanul hosszú című film westernekből szinte ismeretlen érzékenységgel mutatja be a Jesse James (Brad Pitt) haláláig vezető utat. A fegyverek és az eltúlzott erőszak helyett sokkal nagyobb figyelmet kap a karakterek motivációja és egymáshoz fűződő viszonya, az eddig Robin Hood-szerű hősként megformált figurát pedig olyannak látjuk, amilyen valójában volt: egy paranoiás, kegyetlen gyilkosnak. A Casey Affleck áttörését elhozó filmben nincsenek igazi hősök, mindenki hús-vér, romlott ember.

​Emlékezetes éjszaka (1958)

39 évvel azelőtt, hogy Kate Winslet és Leonardo DiCaprio alakításában megismerhettük volna Rose és Jack – teljes egészében kitalált – szerelmét James Cameron eposzában, megjelent egy sokkal hitelesebb alkotás. A moziközönség már 1958-ban szemtanúja lehetett a Titanic tragédiájának: az Emlékezetes éjszaka rendezője, Roy Ward Baker hatalmas erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy pontosan mutassa be az érintett személyeket és azt, hogy mi vezetett a hajó elsüllyedéséhez.

​Tora! Tora! Tora! (1970)

A Pearl Harbor elleni 1941-es támadás az amerikai és a japán történelem egyik legnagyobb hatású eseménye, amelyet rengeteg – általában amerikai – filmben dolgoztak már fel. Ami az 1970-es alkotást megkülönbözteti a többitől, az a történelmi hitelesség. Ennek érdekében a stúdió példátlan döntést hozott, és a forgatásba mindkét érintett országot bevonta, így a Tora! Tora! Tora! amerikai-japán koprodukcióban készült el. Ennek köszönhetően a gyártást megelőző kutatás elfogulatlan forrásokból táplálkozott, így az események lehető leghitelesebb ábrázolása kerülhetett a mozivászonra.

​12 év rabszolgaság (2013)

Valószínűleg kevesen ismerték Solomon Northrup történetét, mielőtt a 12 év rabszolgaság 2014-ben elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart. A megrázó film az amerikai történelem egy sötét időszakában játszódik, amikor egy szabad fekete férfit, Solomont (Chiwetel Ejiofor) elrabolnak és illegálisan eladnak rabszolgának.

Az egyesült államokbeli rabszolgaság ábrázolása a Screen Rant szerint Hollywoodban általában kifejezetten felületes és torz – valószínűleg azért, mert a stúdiók szerint az amerikai emberek nem szívesen nézik a nem is olyan régi múlt szörnyűségeit a nagyvásznon. Steven McQueen 2013-as filmje kikerüli ezt a csapdát, és a lehető legpontosabban mutatja be a 19. században uralkodó rasszizmust és kegyetlenséget.

​Az algíri csata (1966)

Az 1966-ben készült, Oscar-díjra jelölt, olasz-algériai háborús alkotást gyakran a teljes filmtörténet egyik legpontosabb történelmi filmjeként emlegetik, amely az algériai lázadók és a francia kormány közötti összecsapásokat dolgozza fel az algériai függetlenségi háború (1954-1962) idején. A történelmi igényesség leginkább annak köszönhető, hogy a film stábja nem hivatásos színészekből állt: olyan civilek játszották újra a megtörtént eseményeket, akik valóban részesei voltak a harcoknak.

A figyelmetekbe ajánljuk